Pátek, 29. března 2024

Vznešené kratochvíle na sněhu

Globální oteplování pěkně zkracuje zimu a z našich končin ji vytlačuje až k vrcholkům ledovců.
Vznešené kratochvíle na sněhu

Porozhlédli jsme se proto po alpských zemích a vybrali pro vás několik míst, kde si můžete kromě lyžování a snowboardu užít také ještě něco víc - soukromí luxusní chaty tak akorát pro partu známých, nevšední kulinářské zážitky, nové sporty i blahodárnou péči o znavené tělo a duši. Až na lyžování pro jiné vznešené kratochvíle málem zapomenete.

Oslňující bílý sníh, dech beroucí panoráma mohutných horských hřebenů a azurová obloha spolehlivě rozpumpují endorfiny v krvi. Nepříliš vzdálené Alpy nabízejí stovky kilometrů kvalitních sjezdovek, kde se můžete blýsknout se svou nejnovější zimní výbavičkou a předvést svůj sportovní um - od zdatného zvládnutí sáněk přes lyžování a snowboard až po odvážnější disciplíny.
Začněme tedy pěkně zostra. Pokud berete lyžování za natolik rutinní záležitost, že nedokážete odpoutat své myšlenky od každodenních starostí, měli byste zkusit něco nového. Například snowkiting: s drakem v ruce a větrem v zádech zavzpomínáte na své dětství, a jakmile se vám poprvé podaří na lyžích nebo snowboardu ovládnout přírodní živel ve váš prospěch, zážitek se jen umocní. Veškeré vybavení lze ve většině středisek půjčit a odborní instruktoři vás bezpečně a rychle naučí tolik, abyste mohli nový zážitek náležitě vychutnat.
Pro ještě extrémnější zážitky si zkuste půjčit opravdu široké lyže a vydejte se mimo upravené tratě. Opět je vhodné při prvních pokusech využít rady místního průvodce, který jednak ctí zásady bezpečného pohybu v lavinových terénech, ale především výborně zná svou oblast a dokáže vás zavést tam, kam byste se sami nikdy neodvážili.
Klidnějším či romantičtějším povahám doporučíme večerní sjezd na saních v některém z alpských středisek. Nemusíte se posilňovat sklenkou schnap- su a zjistíte, že několikakilometrový sjezd může být zábavný, a dokonce plný téměř adrenalinových zážitků. Dobrodružnější lidé zase mohou pro relaxaci a opravdové odpoutání se od mumraje civilizace, a tedy i lyžařského střediska sáhnout po skitouringu. Jak už slovo napovídá, jde o vysokohorskou turistiku na lyžích, nikoli o extrémní a náročné skialpinistické přechody. Dobře volená túra jištěná místním průvodcem, kterou zahájí přiměřené stoupání, ve střední pasáži vede po mírně zvlněném hřebenu s nádhernými výhledy a kulminuje středně náročným sjezdem. Tady jde především o to, být v horách, kochat se a užívat si.
Možností na sněhu je samozřejmě daleko více, ani milovníci golfu rozhodně nemusí truchlit, že se jejich green skrývá pod metry sněhu. V některých alpských střediscích bývá green tak bílý, že z něj oči přecházejí, a míček tak oranžový, že kubánské pomeranče tiše závidí.

Až odepnete lyže
Lyžařská dovolená nebývá jen fyzicky náročná dřina při honbě za naježděnými kilometry, ale může se stát luxusním zážitkem, který dokonale nabije tělo i mysl. Vířivky, masáže, sauny, zábaly, kyslíková terapie nebo prostě jen klid a uvolnění. Co takhle relaxace při zapadajícím slunci ve venkovní vířivce o teplotě 38 °C s výhledem na zasněžené čtyřtisícovky a se sklenkou sektu v ruce? I to si můžete dopřát pod vrcholky hor.
Wellness trend zasáhl naplno i ta nejodlehlejší místa, čím dál více horských chat a hotelů nabízí plnohodnotné relaxační kúry, které po pár hodinách příjemného lyžování dopřejí vašemu tělu další rozkoš. Navíc se řada středisek nachází přímo u lázeňských měst s dlouholetými tradicemi - sami si ostatně můžete vyzkoušet zvláštní kombinaci sjezdovek a kolonády.
Pod vrcholky kopců a často i na ty nejvyšší hory si také můžete zajet pro nevšední kulinářské zážitky. Ani Alpám se vyhlášení šéfkuchaři a sklepmistři nevyhýbají. Lyžování je přece zábava luxusní a ten, kdo hledá i luxus gastronomický, při pečlivém výběru nemůže být zklamán. Snad všechny z alpských zemí mají v nabídce řadu kulinářských specialit a čím jiným byste je doprovodili než vhodným lokálním vínem.

Středověká horská chata
Nebaví vás dnešní svět? Uspěchaná a hlasitá doba, samé plasty a syntetické náhražky? Pojeďte s námi na výlet do jiných časů. Stačí sjet ze silnice Judenburg-Koflach těsně před sedlem Gaberl po silničce do hlubokých lesů a ocitnete se před hostincem Stübler Gasthof. Domem za bariérou času.
Uvítá vás milá a pohledná mladá dívka v šatu módy staré jako tento dům sám, snad z 15. století. Potvrzují to i pokojíčky, ve kterých tam ubytovávají. Následuje pozvání na večeři. Po aperitivu - domácí kořalce z jehličí - se tu podává kančí ragú, hovězí steak, vepřová krkovice, k tomu velké knedlíky, opékané brambory, spatzle (jakési osmažené halušky), dva druhy zelí, brusinky. Vše přímo na pánvi. A atmosféra vás vrací v čase o šest set let nazpět. Hostitelka nám ochotně vypráví vše o tomto a přilehlých staveních: leží na důležité transalpské cestě a funguje jako hostinec pro projíždějící obchodníky. Ti tady jedí a odpočívají, přepřahají své povozy. Ke stájím a hostinci přináleží i bohatě zdobená kaple, aby mohli pocestní osvěžit ducha.
Stropy zdobí mohutné trámy s vyřezávanými ornamenty, místnosti vytápí kachlová kamna, silné obvodové zdi protínají nevelká okna, jednoduchému interiéru dominuje nábytek z tesaného dřeva a podlahy archaicky vrzají. V domě je rozlehlá černá kuchyně se zavěšenými obrovskými očouzenými kotli, kde se zatápí každý pátek a sobotu, aby hostitelé nachystali pravé středověké hodování. Není tu nic z doby, na kterou jsme zvyklí.
Hostinec Stübler Gasthof byl založen v roce 1372 a dodnes funguje bez výrazných přestaveb. Ubytovat se můžete v sedmi útulných dvojlůžkových pokojících s příslušenstvím, každý je vyzdoben v jiném stylu.
Na lyže můžete vyrazit na tři kilometry vzdálené sedlo Gaberl (Skiregion Gaberl Stubalpe, 800 až 2000 metrů nad mořem, terény podobné těm nejlepším českým, dalších sedm vleků v okolí, dvacetikilometrová upravovaná běžecká trasa) nebo po vzoru místních kamkoliv na "touringových" neboli skialpinistických lyžích. Nejvyšší hora oblasti dosahuje 1706 metrů, hory nadmořskou výškou i charakterem připomínají naše Krkonoše. Jejich velkou výhodou je klid, který poskytují, není zde zdaleka tolik turistů jako ve vyhlášených lyžařských regionech.
www.stueblergut.at

Pětihvězdičkové soukromí
Nad městem Chamonix, Mekkou horských sportů, na jižním svahu přímo naproti Mont Blanku se nachází Chalet Serena. Tak nějak by mohla začínat pohádka o jediné pětihvězdičkové chatě v údolí Chamonix. Pohádka vás skutečně může čekat už cestou sem, k pobytu si můžete objednat dopravu soukromým tryskáčem na ženevské letiště, kde vás vyzvedne řidič v limuzíně, v průběhu pobytu není problém pronajmout si luxusní sporťák či helikoptéru.
Chata představuje ideální doupě pro partu známých - ubytuje se v ní čtrnáct hostů, kteří mají k dispozici to největší pohodlí. Pět set padesát metrů čtverečních je vybaveno na té nejvyšší úrovni kombinující nejnovější trendy v bydlení s tradičními prvky.
I když Serena není jen lyžařská chata, bude vás pravděpodobně zajímat minimálně sjezd Valle Blanche. K lanovce, jejíž vrcholová stanice je druhá nejvyšší v Alpách (3842 metrů), vás dopraví osobní řidič. Poté co si (raději pod dohledem průvodce) užijete tento až dvacetikilometrový a podle některých nejspektakulárnější sjezd, jaký na lyžích zažijete, nebudete se pravděpodobně chtít vyžívat na obyčejných sjezdovkách (i když v Chamonix není nic obyčejné, od sjezdovek po cenu piva) a možná raději dáte přednost vířivce pro šest osob na terase chaty, ze které se můžete kochat pohledem, který vyráží dech. Děti zatím možná dají přednost herně přístupné po klouzačce (samozřejmě s dozorem). V případě, že venkovní lázni nepřejí podmínky, můžete si tentýž pohled užít z podkrovního apartmánu, který má prostornou koupelnu s rohovou vanou a panoramatickým výhledem, svěřit se do rukou vlastního beauty terapeuta nebo strávit čas před večeří v sauně. Mimochodem, kvůli večeři se nikam trmácet nemusíte, pilně na ní pracuje váš šéfkuchař. Kdybyste přece jen zatoužili po večeři někde venku, můžete si nechat rezervovat místo v některé z restaurací ve městě. Jsou mezi nimi i podniky se třemi hvězdami od Michelina. Zkrátka alpská nirvána, a to nesmíme zapomenout na výtečně zásobený vinný sklep, bar a elektrické vysoušeče lyžařských bot.

Jiné světy
Turracher Höhe je městečko ve stejnojmenném průsmyku na pomezí rakouských spolkových států Štýrsko a Korutany. Hranice protíná i jezero Turrach, na jehož břehu se nachází oáza klidu a relaxace s názvem Hochschober. Tradice rodinného hotelu sahá do 30. let minulého století a přes počáteční pohnutý osud poznamenaný požáry zůstal u stejných vlastníků dodnes.
Až budete znaveni lyžováním na 38 kilometrech okolních členitých sjezdovek nebo bude třeba nevlídné počasí, můžete se vypravit do jiného světa, a to doslova. Zdejší velké relaxační zázemí je rozděleno do čtyř kulturních celků. První je Skandinávie s tradičními suchými saunami, kterých je tu nevídaná zásoba, s teplotami odstupňovanými a výstupem přímo k jezeru Turrach, kde vaše tělo zažije to pravé ochlazení. Dále je vám otevřen svět orientální s velkoryse pojatými tureckými lázněmi Haman, v nichž se teplo a pára mísí s exotickými vůněmi. Turecký průvodce tellak zahalený do tenkého kusu látky zvaného pestemal vám poradí kudy kam. Další krajinou, kam se můžete vydat, je oblast středomoří. Zní to neuvěřitelně, ale i v té největší zimě, kdy se na jezeře bruslí či běhá na lyžích, můžete v jeho vodách bezstarostně plavat pod širým nebem. Část jezera bývá dvakrát denně vyhřátá na teplotu okolo 30 °C. Na břehu je dále trojice různě vyhřátých vířivek, krytý bazén a relaxační prostory. Nepřehlédnutelná je velká kruhová místnost zvaná "Schlafsack", tedy spací pytel, uprostřed níž plápolá oheň a okolo jsou rozmístěna pohodlná lehátka. Můžete spát, číst si nebo přes velké sklo sledovat hladinu jezera orámovanou okolními štíty pohoří Nockberge. Poslední kulturní zastávkou je Dálný východ čili pravá čínská pagoda. V jejím posledním patře se nachází čajovna s nádherným výhledem, o patro níž místnost pro meditace a ještě o patro níž máte možnost okusit tradiční čínskou medicínu. Pozor, zde je třeba včasná rezervace.
Nesmíme opomenout, že hotel má na 13 vlastních studní a téměř v každé místnosti si můžete nabídnout alpskou pramenitou vodu. Z toho důvodu v nabídce místní restaurace budete svůj evian hledat marně. Za zmínku stojí, že přes den můžete v županu kdykoliv do restaurace pro občerstvení, k dispozici jsou hostům polévky, sýry, saláty a další dobroty formou švédského stolu. Kolem sedmé večerní vás před usednutím ke stolu přivítá sklenkou sektu ředitel hotelu a o chvíli později mohou začít kulinářské hody. Tímto pomalu končí naše klikatá mezikulturní procházka, a věřte, za den vše nestihnete.
Podrobnosti: www.hochschober.at, www.turracherhoehe.at

Království vína a whisky
Svatý Mořic netřeba dlouze představovat. Toto slunečné švýcarské město je Mekkou lyžování, relaxace, zábavy a především peněz. Na břehu jezera San Murrezan stojí hotel Waldhaus am See s výhledem na okolní kopce středisek Corviglia a Carvatsch a především na zamrzlou a zasněženou vodní hladinu, kde můžete zahlédnout nadšence hrající curling, běžkaře, bruslaře, snowkitery s velkými draky, či dokonce hráče póla a kriketu. Můžete se přidat, nemusíte, ale pokud k vaší relaxaci patří i světské radovánky v podobě výtečného jídla a pití, budete se do hotelu Waldhaus am See vracet rádi a brzo. Místní sklepy skrývají mnoho pokladů. Ten vinný čítá na 50 000 lahví vína z 22 zemí světa, vybírat si můžete ze 42stránkového vinného lístku. Mezi perly nabídky paří například Chateau Margaux ročník 1961 nebo Chateau Le Pin z roku 1989.
To není zdaleka všechno. Místní bar zvaný Devil's Place skýtá největší nabídku whisky na světě, vybírat můžete z více než 2500 druhů. Pokud se předem domluvíte s místním "skotským" barmanem, zavede vás i do sklepení, které ukrývá nejen velké zásoby, ale údajně i dvě nejdražší láhve whisky na světě, které byly vyloveny z vraku lodi převážející nejen čaj a kávu. Pokud si myslíte, že k dobrému panáku skotské patří pořádný doutník, v místním humidoru se skrývá na 100 druhů z Kuby a dalších středo- a jihoamerických zemí.
Podrobnosti: www.waldhaus-am-see.ch, www.world-of-whisky.ch, www.stmoritz.ch

Luxusní lyžování
Horské středisko Saas-Fee, uhnízděné pod tří- až čtyřtisícovým amfiteátrem Walliských Alp, se pyšní přídomkem "perla Alp", neboť ji malé městečko v obří mušli hor skutečně připomíná. A místní se již před 50 lety rozhodli, že si svou perlu nenechají kazit - ani provozem aut. Všechny vozy zůstávají před branou střediska v obřím, ale do terénu zapuštěném několikapatrovém parkovišti, které panorama Saas-Fee nijak nehyzdí.
Luxusní lyžařské možnosti čítající 100 km tratí - přičemž nejdelší sjezd vede z vrcholové stanice vleků na ledovci ve výšce 3600 metrů nad mořem až do střediska v 1800 metrech - doplňuje luxusní pětihvězdičkový hotel Ferienart. Na výběr jsou světlé pokoje a apartmány ozvláštněné třeba designovou koupelnou uprostřed místnosti. Hotel disponuje dvoupatrovým wellness centrem s bazénem a vodou o 29 °C, finskou saunou, tureckými lázněmi, vířivkou na umělém skalním ostrohu i množstvím aromaterapií. Specialitou je "koupel snů", kde si můžete sami zvolit nejrůznější proud vody - dešťový i ledovcový.
V hotelu najdete hned pět tematických restaurací od césara Ritze až po Mandarína s thajskou kuchyní. Vyhlášený je salátový bufet - nejbohatší v celém Švýcarsku - a rovněž bufet sýrový, kde mají nejméně 50 druhů sýrů. A na vrcholové stanici lanovek Allalin (3500 metrů nad mořem) můžete poobědvat v nejvýše položené otáčivé restauraci na světě.
Podrobnosti: www.saas-fee.ch, www.ferienart.ch

Alpské panoráma
Hotel Hubertus leží přímo na svazích "housky" Kronplatzu. Sedí jako samotář u jedné ze serpentin silnice mířící do srdce lyžařského centra. V zimních měsících, kdy je houska kompletně zasněžená přírodním sněhem, lze prašanem dorazit až ke dveřím hotelu, který se pyšní panoramatickým výhledem na okolní kopce.
Jižní Tyrolsko je však známé především vysokým počtem slunečných dní, proto je lyžování na Kronplatzu podporováno silnou artilerií sněhových děl. Znamená to celoročně - kupodivu i na jaře - dokonalé tvrdé tratě vhodné zejména pro sportovní carving. Ať prašan nebo tvrdá pista, oba druhy dají zabrat. Pakliže se mají dělat naplno, vyžadují důkladnou regeneraci a čtyřhvězdičkový Hubertus je na to připraven. Když se vrátíte z lyžovačky klidně už kolem druhé odpoledne, budete opouštět tamní relaxační centrum jen proto, abyste stihli večeři. V bazénu nejdříve trochu vyplavíte exhalace ze svalů, následuje sauna a v přestávkách odpočinek, v jarních dnech třeba na lázeňské terase s výhledem do nekonečna. I v zimních dnech však pohostinnost terasy užijete, do vířivky nefouká a její voda udrží těla skrytá i před okolní zimou. Pohlazením nejen pro tělo je potom relax ve venkovní vaně s podmořskou hudbou - ta zmírní všechny lyžováním rozjařené buňky a dotvaruje chuť na honosnou večeři, která se již za chvilku podává o pouhé patro výš.
Podrobnosti na: www.hotel-hubertus.com

C. K. horské lázně
Městečko Bad Gastein uprostřed údolí Gasteinertal asi hodinu jízdy od Salcburku působí, jako by se v něm zastavil čas. Impozantní secesní hotely z dob císaře pána produkují v Alpách nezvyklý závan přelomu století. Jedním z nich je luxusní stosedmdesátiletý retro hotel Weismayr s vlastním termálním bazénem, fitness a wellness procedurami.
Ne zrovna malé, ale v údolní rokli dobře schované městečko odjakživa využívalo termálních pramenů, které dnes zalévají nejen hotelové lázně, ale i skalní termální komplex Felsentherme, zahrnující několik bazénů, gejzíry, masážní a vířivé proudy a samozřejmě nejrůznější léčebné procedury. Jen mezi saunami si můžete v hotelu vybrat třeba tu umístěnou ve skále nebo panoramatickou s výhledem na sjezdovky. Venkovní bazény těsně přiléhají k lyžařskému areálu a přímo odsud vyráží šestimístná kabinka na vrchol Stubnerkogel, odkud spadají členité sjezdovky do údolí Angertal a dále se větví po úbočích Schlossalmu nad sousedním městečkem Bad Hofgastein.
Raritou Gasteinu jsou jeskynní radonové lázně Heilstollen tvořené spletí podzemních chodeb, přirozeně vyhřátých na 37 - 41,5 °C. Pobyt zde pomáhá při dýchacích a revmatických obtížích a k posílení imunitního systému. Doporučují se tři po sobě jdoucí návštěvy.
Podrobnosti na: www.gastein.com, www.weismayr.com,www.felsentherme.com

Osm pánů ze St. Antonu
Původní Arlberg Hospiz byl založen v roce 1385 jako útulek pro poutníky, kterým během zimního přechodu Arlbergu hrozila krutá smrt ve vánicích a mrazu. Už během první zimy zde před jistou smrtí našlo úkryt sedm lidí. První lyžaři se v Arlbergu objevili již v roce 1898 a tři roky poté v St. Christophu založilo osm odvážných lyžařů ze St. Antonu Spolek vznešených kratochvílí. V roce 1957 už jednou rozbořený hospic vyhořel a po rekonstrukci se z něj stal nejluxusnější hotel v Arlbergu.
V tomto pětihvězdičkovém zařízení si můžete pronajmout některé ze 76 apartmá a užít si odpočinek v jednom z nejlepších lyžařských středisek na světě. Správnou atmosféru pomůže navodit vinný sklep Bratrstva svatého Kryštofa, jehož historie je pevně spjata s historií tohoto místa. Najdete v něm zásobu nejlepších vín čítající asi 18 000 lahví. Ty však pravděpodobně přijdou na řadu až po lázeňských aktivitách, kterých Arlberg Hospiz nabízí víc než dost, ať už jde o wellnes či fitness. Jen namátkou: v posilovně a kardio zóně se vám dostane individuální trenérské péče, z wellnes by mohly být zajímavé akustické masáže, ájurvédské léčebné techniky nebo komplexní asijská péče ShiTao. Ti, kteří za neoddělitelnou součást well-being považují dobré jídlo, si mohou být jisti, že jej dostanou minimálně ve stejné kvalitě jako ostatní služby. Pokud se sem vypravíte, nezapomeňte, že těch osm pánů ze St. Antonu mělo v roce 1901 na mysli sjíždění zasněžených svahů. Byla by velká škoda trávit zde čas jen relaxací.
Podrobnosti: www.arlberghospiz.at

AUTOR: Petr Havelka
AUTOR: Petr Socha
AUTOR: Radek Holub
AUTOR: Luboš Sušila

Autoři jsou redaktory časopisu Snow

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů