Sobota, 20. dubna 2024

V lesích chybí šelmy, stojí to miliardu ročně

V lesích chybí šelmy, stojí to miliardu ročně

PRAHA – Nelegální lovci zabili v Česku za posledních dvacet let stovky chráněných šelem. Především rysů, ale i několik vlků a zřejmě i medvěd. Od včerejška by měli mít pytláci kromě ochránců a státních orgánů dalšího protivníka - myslivce.

Českomoravská myslivecká jednota podepsala přelomovou dohodu s ekologickým Hnutím Duha. Lovci se v ní zavázali nejenom k ochraně predátorů, ale přispěli dokonce deseti tisíci korunami na odměnu 50 tisíc, kterou ekologové vypsali za informace vedoucí k dopadení pytláků.

Myslivecká jednota přitom slibuje nekompromisní postih nelegálních lovců i v případě, že by se ukázalo, že někdo z nich je jejím členem. „Pokud se zjistí, že takový člověk je naším členem, a porušil zákon o myslivosti či ochraně přírody, bude nekompromisně vyloučen,“ uvedl předseda ČMMJ Jaroslav Palas.

V průzkumech Akademie věd se vminulých letech až deset procent myslivců v některých oblastech přiznalo k nelegálnímu odstřelu rysa. Na rozdíl od minulých let již myslivci také nezpochybňují údaje o drastických ztrátách, které nelegální lov českým rysům způsobuje.

„Pokud by se populace rysů mohla vyvíjet v přirozených podmínkách a bez negativních vlivů, mohlo by na našem území žít podle odhadů až o pět set rysů více než dnes,“ doplnil jednatel ČMMJ Jaroslav Kostečka. Ten se spolu s Palasem snaží přetvořit mysliveckou jednotu v moderní organizaci, která kromě lovu klade důraz i na ochranu přírody. Kromě pytláctví stavy rysů snižuje i nadměrná turistika či hustá doprava. Nyní v České republice zhruba stovka rysů.

„Například v polovině devadesátých let bylo v jihozápadních Čechách něco kolem sto dvaceti rysů, zatímco dnes jich je asi osmdesát. To znamená asi třetinový pokles,“ doplnil programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. Kvůli chybějícím šelmám je v českých lesích přemnožená spárkatá zvěř. Ta ročně způsobuje na porostech škody zhruba jednu miliardu korun.

DALIBOR DOSTÁL
http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů