Čtvrtek, 28. března 2024

V plzeňské zoo vzniklo ekologické centrum

V plzeňské zoo vzniklo ekologické centrum

V Plzeňské zoologické zahradě začalo v úterý oficiálně fungovat nové environmentální centrum Lüftnerka zaměřené na ekologickou výchovu zejména pro mateřské, základní a střední školy. Centrum vzniklo rekonstrukcí v podkroví historického statku Lüftnerka v horní části zahrady. Do prázdnin bude ve zkušebním provozu a bude využíváno především pro výukové programy, zejména za nepříznivého počasí, řekl František Hykeš ze zoo.
Centrum se skládá z přednáškového sálu s kapacitou pro 70 osob a ze dvou učeben. "Jedna je určena především pro děti předškolního věku a druhá bude sloužit jako laboratoř. Velký sál je vybaven nejmodernější audiovizuální technikou, v každé učebně je plazmová televize s napojením na počítač. V laboratoři budou k dispozici mikroskopy," popsal Hykeš.
Provoz a výuku svěřila zahrada Sdružení přátel zoo Iris. Sdružení několik let spolupořádá se zahradou několik akcí a od loňska je členem Národní sítě středisek ekologické výchovy Pavučina pro osvětu v oblasti životního prostředí pro dospělé, na jaře by se mělo jeho spektrum rozšířit ještě o ekologickou výchovu dětí a mládeže.
Výchovné programy zoo školám a školkám nabízí už druhý rok. V letošním školním roce se prodalo přes 40 výukových permanentek. Každá platí pro deset tříd. K dispozici je pět výukových programů pro mateřské školy, osm pro první a deset pro druhý stupeň základní školy a devět pro střední školy. Od nového školního roku by mělo na Lüftnerce působit i několik zájmových kroužků a poběží zde samostatný výukový program realizovaný nově vzniklou Unií botanických zahrad ČR.
Zahrada požádala na podzim 2004 Státní fond životního prostředí o dotaci na stavební část akce. Z celkových stavebních nákladů 4,5 milionu korun přispěl fond více než 3,1 milionu korun, zbytek platilo město Plzeň. Milionem přispěl také Plzeňský kraj, takže po skončení stavebních prací mohla zoo začít vybavovat centrum nábytkem, technikou a pomůckami pro výuku.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů