Pátek, 29. března 2024

V Moravském krasu budou krápníky chráněny před odpady

V Moravském krasu budou krápníky chráněny před odpady

Blansko - V jeskyních Moravského krasu by měly být krápníky od roku 2010 chráněny před odpadní vodou, která je poškozuje. Nutné bude zmodernizovat čistírny odpadních vody ve Sloupě a Jedovnicích a dále postavit novou čističku pro obce Petrovice a Žďár. ČTK to dnes řekla ředitelka boskovické divize Vodárenské akciové společnosti Miloslava Soldánová.

V Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, která byla vyhlášena před půl stoletím, je přibližně 20 měst a obcí. Pod touto lokalitou se nachází bezmála tisíc jeskyní.

Jejich výzdobu poškozují odpadní vody stékající z povrchu, které by měly naopak napomoci krápníky utvářet. V minulosti se již změnilo v regionu zemědělství; ustoupilo se od chemických hnojiv. Tím ale jen zčásti pokleslo množství závadné odpadní vody v podzemí. Dalším krokem je oprava a budování čistíren.

Jedním z největších projektů bude modernizace čističky ve Sloupu, u něhož leží vyhlášené Sloupsko-šošůvské jeskyně. Na zrekonstruované zařízení by se měla do dvou let napojit obec Šošůvka. Projekt si vyžádá přibližně na 100 milionů korun.

Důležitá je podle odborníků také modernizace čističky v Jedovnicích. Loni se na ni podařilo napojit obec Vilémovice ležící přímo v centru krasu. Nově by se na čistírnu měly připojit Rudice. Tamní čistička z 80. let je již zastaralá.

Posledním třetím velkým projektem bude výstavba nové čistírny pro obce Petrovice a Žár. Projekt přijde na 30 milionů korun a nyní o něm jednají zástupci společnosti s krajským úřadem.

Ukázkovou čistírnou v krasu je zařízení v Ostrově u Macochy, které bylo v roce 2005 zrekonstruováno za přibližně 50 milionů korun. Jen deset metrů od čistírny se potok Lopač propadá do podzemí, kde protéká jeskynními systémy. Ještě před dvěma lety zanášely jeho vody do podzemí krasu škodlivé látky a kaly.

Na plánování opatření spojených s ochranou podzemí se podílejí ochranáři, podle nichž se situace postupně zlepšuje.

V Moravském krasu jsou veřejnosti zpřístupněné čtyři jeskyně, které za rok navštíví asi 350 000 turistů z celého světa. Letos se plánuje otevření páté jeskyně -- Výpustku u Křtin, jehož útroby ukrývají dlouho utajovaný vojenský protiatomový kryt.

Vladimír Klepáč

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů