Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologové v kraji zachraňují migrující žáby

Ekologové v kraji zachraňují migrující žáby

Na několika místech v kraji pomohou dobrovolníci zachránit migrující žáby. Rozmnožovací pud táhne obojživelníky zjara k vodě naklást vajíčka, jenže jejich pouť často vede přes frekventovanou silnici, kde bohužel skončí svůj život pod koly projíždějících aut.

Migraci přes nebezpečnou silnici znemožní obojživelníkům speciální zábrany. Například na Olešné ve Frýdku-Místku, kde nechal letos podruhé odbor životního prostředí a zemědělství ve spolupráci s Povodím Odry instalovat padesátimetrový pruh fólie na kovových kolících. Pomocí fólie se vytvoří malý příkop, do kterého putující žáby spadnou. Na druhou stranu silnice je pak ručně přenesou pracovníci Povodí.

"Jedná se hlavně o ropuchy obecné. Jejich populace je při každoročním tahu přes cestu doslova decimována a právě díky těm speciálním fóliím se tyto žabky na vozovku vůbec nedostanou. Celé to zařízení hradilo město. Zakoupili jsme ho už v loňském roce za zhruba 23 tisíc korun," popisuje mluvčí magistrátu Kateřina Piechowicz.

Už šest či sedm let pomáhají na jaře zachraňovat žáby také lidé na Těrlicku, konkrétně pracovníci příspěvkové organizace Obecní služby Těrlicko. "Stavíme zábrany ve spolupráci se sdružením Lučina, jehož lidé jsou po dobu sběru našimi zaměstnanci. Nejvíce se sbírá ropucha obecná a skokan hnědý," říká ředitel Kamil Stefan.

Masová migrace žab trvá zpravidla několik dnů, maximálně dva týdny. Loni zachránili dobrovolníci na Těrlicku na sedm tisíc obojživelníků.
 

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů