Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jaro pro Zemi 2007: Vernisáž výstavy Bílé/Biele Karpaty

Jaro pro Zemi 2007: Vernisáž výstavy Bílé/Biele Karpaty

Ministerstvo životního prostředí a Slovenský institut v Praze si vás dovolují co nejsrdečněji pozvat na zahajovací akci kampaně Jaro pro Zemi 2007 – vernisáž česko-slovenské fotografické výstavy Bílé/Biele Karpaty. Vernisáže se zúčastní osobně někteří z autorů, režisér Steve Lichtag, ředitel Slovenského institutu v Praze Igor Otčenáš a ministr životního prostředí Martin Bursík.

 

Vernisáž se koná v Modrém sále (kinosále) Slovenského institutu v Praze (Jilská 16) v úterý 20. března 2007 od 17:00. Součástí vernisáže bude také projekce dvou dokumentů z oblasti Karpat.

 

Na výstavě, která potrvá až do 10. dubna 2007, budou moci návštěvnící obdivovat snímky českých fotografů Lubomíra a Alexandra Pospěcha I jejich slovenských kolegů Jozefa Májského, Mariána Filípka a Jozefa Dužíka.

 

Na vernisáži uvidíte film Prapodivný svět (režie Steve Lichtag, ČR), který se odehrává v bělokarpatském potůčku a zachycuje život jeho obyvatel, především vzácné rybky vranky pruhoploutvé. Film získal řadu cen na festivalech dokumentárních filmů po celé Evropě.

 

Druhým filmem, který budou moci zhlédnout účastníci vernisáže, je snímek slovenského režiséra Zdeno Vlacha V pralesoch Karpát. Jeho projekce na vernisáži bude českou premiérou filmu. Skvělá práce s kamerou vynesla autorovi mimo jiné cenu za nejlepší kameru na MFF Ekofilm 2006 za jeho film V ríši kamzíka tatranského.

 

Výstava Bílé/Biele Karpaty se z Prahy přesune posléze na Slovensko, kde bude součástí doprovodného programu květnového filmového fstivalu Envirofilm 2007.

 

 

 

Autoři fotografií výstavy Bílé Karpaty/Biele Karpaty

Lubomír Pospěch – vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, kde také začal fotografovat. Dříve se zabýval hlavně zoologickou a botanickou tématikou, přes kterou se dostal až k čisté kráse přírody a krajiny. Neosobitější materiály pořídil v moravských horách, zejména v Bílých Karpatech, které mu, jak sám říká přinášejí mimořádný zdroj energie a námětů pro tvůrčí činnost. Má za sebou desítku autorských výstav, bohatou publikační činnost a z kolektivních výstav a fotosoutěží v ČR získal i mnohá ocenění.

Alexandr Pospěch – pochází z Uherského Brodu a vyrůstal v prostředí Bílých Karpat. V současné době studuje Biologickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Je členem a fotografem skupiny Sungai Wain, která organizuje projekt ochrany pralesů a porostů v Borneu. Získal mnohá ocenění na fotografických soutěžích a výstavách např.: Bayer Foto, TSTTT, Fotouniverziáda, Noc s vědci. Publikuje na webových stránkách Biolip, či biologické fakulty a v periodikách Živa, Deník a Bílé/Biele Karpaty.

Jozef Májský – je profesí zoolog a ve státní ochraně přírody pracuje již čtvrt století. Na Správě CHKO Biele Karpaty se věnuje hlavně výzkumu obratlovců. Jeho fotografie  slovenské přírody i exotických krajů  se staly nezbytnou součástí vědecko-populárních článků, které publikuje nejen na Slovensku, ale i v Čechách.

Marián Filípek – je zaměstnancem Správy CHKO Biele Karpaty, kde pracuje jako profesionální strážce ochrany přírody. V současné době studuje biologickou fakultu a jeho velkou láskou je ornitologie. Fotografuje především přírodní motivy, část své práce však věnuje i mizejícímu světu bělokarpatských kopanic.

Miroslav Dužík – ačkoli je již na zaslouženém odpočinku, stále se věnuje lidové architektuře, zejména venkovským stavbám, které mu doslova učarovaly. Jako pracovník CHKO Biele Karpaty měl příležitost odborně zdokumentovat i ty, které dnes již bohužel neexistují a dalším generacím je budou připomínat už jen jeho fotografie.

 

Režiséři a filmy:

Steve Lichtag - režisér a producent známý především svými filmy z podmořského světa, za které získal četná ocenění na festivalech po celém světě. Prapodivný svět je o životě obyvatel tůně malého karpatského potůčku. Filmový příběh odhaluje život  v malých slovenských a českých vodách a tragédii malé rybky – vranky pruhoploutvé, která se stává vedlejší obětí brutálního, byť legálního rybolovu. Film, který vznikl za podpory MŽP měl premiéru v loňském roce na festivalu Ekofilm, kde získal Cenu za scénář, si odnesl také další ceny z českých i zahraničních festivalů. Nejvyšší ocenění získal mj. na mezinárodním filmovém festivalu Golden Dolphin v Moskvě.

Zdeno Vlach – bratislavský rodák, fotograf, kameraman a producent dokumentárních filmů. Mnohé z nich byly oceněny na filmových festivalech. Naši diváci znají například dokument V říši kamzíka tatranského, který získal na festivalu Ekofilm  Cenu za kameru. Nejnovější autorům dokument má název V pralesoch Karpát  byl dokončen nedávno. V rámci zahájení Jara pro Zemi ve Slovenském institutu v Praze bude mít českou premiéru.

 

 

Další informace:

http://www.env.cz/AIS/web-pub.nsf/$pid/MZPESFJG41ZZ

www.slovakemb.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů