Pátek, 29. března 2024

Lesbos - kouzlo historie a krása přírody

Řecký ostrov Lesbos se nachází v severovýchodní části Egejského moře a od tureckého pobřeží jej vzdušnou čarou dělí pouhých devět kilometrů.
Lesbos - kouzlo historie a krása přírody

Už v antických bájích je domovem boha Slunce Apolona. Ze všech četných řeckých ostrovů má totiž právě Lesbos nejvíce slunečných dní v roce.

Tento ostrov, se svým typickým tvarem připomínajícím ledvinu, je zmiňovaný jako spojenec bájné Tróji i v Homérových eposech. Během prvních let Trojské války řecký hrdina Odysseus bojoval proti místnímu králi Philomileidovi a porazil jej. Také odvážný Achilles podnikl v letech války proti ostrovu několik úspěšných výbojů. O několik staletí později v letech 345-342 př.n.l. zdejší bohatou faunu studoval filosof Aristoteles, pozdější vychovatel Alexandra Velikého.

Lesbos je ale hlavně znám jako působiště slavné, největší starořecké lyrické básnířky Sapfó, která se tu narodila a prožila většinu svého života a tvořila svá díla. Z názvu ostrova byl později odvozen pojem pro vztah ženy se ženou.

O někdejším bohatství a síle ostrova vypovídají pozůstatky amfiteátru pro 15 000 diváků, jehož skvělou akustiku si můžete i dnes vyzkoušet. Nachází se v nádherném piniovém háji nad hlavním městem Mytilini. Když římský vojevůdce Pompeius navštívil ostrov, byl divadlem tak nadšený, že rozhodl postavit podobné v Římě. Mnoho památek pochází i z pozdější doby, kdy vládu převzali postupně Byzantinci, Janované a Turci. Samotné Mytilini má 25 tisíc obyvatel a vévodí mu rozlehlý byzantský hrad ze šestého století. Nedaleko od hlavního města se nachází částečně zrekonstruovaný impozantní římský akvadukt z 2. století n.l. postavený ze šedého mramoru.

Městečko Petra dostalo jméno podle strmé skály vysoké dvacet sedm metrů. Jejímu vrcholku vévodí kostel Pany Marie se vzácnými ikonami. Do kostela se dostanete po 114 strmých schodech a po jejich zdolání je odměnou nádherný výhled na mořskou zátoku, ve které kotvil Achilles. Dva velké zálivy Gera a Kaloni se zařezávají hluboko do vnitrozemí. Zejména díky teplé vodě jsou bohaté na sardinky, které jsou místní kulinářskou chloubou.

Východní a západní část ostrova Lesbos překvapí návštěvníky zcela odlišným vzhledem. Zatímco východ je zelený, pokrytý souvislými piniovými lesy a olivovými sady, západní polovina skalnatá, holá a v letních měsících vyprahlá prakticky stále sálajícím sluncem. Právě zde se nachází největší přírodní památka - zkamenělý les, který vznikl při výbuchu sopky před 20 miliony let. Je to jeden ze dvou existujících zkamenělých lesů na světě a pouze zde jsou zachovalé stojící kmeny, které nebyly při dávné explozi vulkánu vyvráceny.

Lesbos se proslavil i hodnotnými léčivými vřídly, která tu pramení. Lidé využívali léčivých vlastností horkých minerálních pramenů už od starověku. Jedny takové antické lázně jsou dosud používány nedaleko městečka Eftalou na severu ostrova. Skrze kamenné základy budovy lázní prosakuje horká voda přímo na mořský břeh. Stačí udělat z kamenů menší hráz a máte vlastní horké lázně. Renovované antické koupele jsou i v Thermi, kde byla uctívána bohyně Artemis. Turisté objeví množství dalších přírodních pramenů s ozdravujícími účinky.

Pro svou blízkost do Turecka je Lesbos ideálním výchozím místem pro výlety třeba do Tróje a Pergamonu, bývalého hlavního města celé Malé Asie. Jednodenní zájezdy do Pergamonu okořeněné návštěvou tureckého tržiště a výrobny ručně tkaných koberců se dají koupit i u místních cestovních kanceláří.

Největším bohatstvím ostrova jsou olivovníky, kterých zde roste neuvěřitelných jedenáct milionů. Zdejší půda a podnebí umožňují produkci vysoce kvalitního olivového oleje. Tradiční součástí procesu zpracování oliv je i výroba neparfémovaného olivového mýdla, které oceňují zejména lidé s různými druhy kožních alergií nebo s citlivou pokožkou. To je mimochodem pod značkou Lesel k dostání i v některých českých lékárnách.

Ostrov Lesbos byl dosud ve stínu jiných turisticky známějších řeckých ostrovů a velké turistické komplexy zde prakticky nenajdete. Díky tomu může nabídnout kilometry krásných a volných pláží a nefalšovanou pohostinnost místních lidí. Navíc ceny v restauracích a za služby jsou zde o poznání nižší než ve známějších lokalitách. Kdo má rád klid a s oblibou poznává nová místa, Lesbos si určitě zamiluje.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů