Pátek, 19. dubna 2024

Ministři žádají hejtmany: Zachraňte aleje

Ministři žádají hejtmany: Zachraňte aleje
Ministři životního prostředí a dopravy Martin Bursík (SZ) a Aleš Řebíček (ODS) rozeslali včera hejtmanům a ředitelům krajských úřadů dopis, v němž je žádají, aby zastavili případné kácení silničních stromořadí.

Bursík novinářům řekl, že pro příští sezonu vegetačního klidu s Řebíčkem připraví novelu silničního zákona, jehož chybným výkladem se nyní řídí správa silnic.

Na celém území státu padlo v zimě s odvoláním na bezpečnost provozu 23 alejí. V některých případech inspekce vyměří pokutu, jinde shledala, že správce postupoval podle zákona.

Nejvíc případů Česká inspekce životního prostředí zaznamenala na Havlíčkobrodsku, kácelo se ale například i na Šumavě u Kašperských Hor a Železné Rudy a na Královéhradecku.

Známý je i případ z Vestce u Prahy, tam podle inspekce silničáři nepochybili. Při větrné bouři tam pod padlým stromem zahynuli dva lidé.

U Kašperských Hor padlo 135 vzrostlých lip, javorů a jasanů. Inspekce tam postup úřadů vyšetřuje, uložit může právnické osobě pokutu až ve výši milion korun.

Veřejnost Bursík požádal o spolupráci. Protože inspekce nemůže kontrolovat celé území státu, zavedla linku číslo 731 405 072, na kterou se lidé, kteří si kácení všimnou, mohou obrátit s upozorněním.

Silniční zákon, který vešel v platnost loni, umožňuje kácet stromy, které znamenají nebezpečí pro řidiče nebo vysoké náklady na údržbu silnice. Oprávnění nemohou silničáři využít, chtějí-li silnici rozšiřovat či rekonstruovat.

Statistiky nehodovosti podle Bursíka nelze brát jako argument pro plošné kácení alejí, které vytvářejí charakter české krajiny. "Stromy jsou součástí krajiny, tomu musíme přizpůsobit své chování," řekl ministr.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů