Čtvrtek, 25. dubna 2024

Knut, klima a Evropa

Knut, klima a Evropa
Jmenuje se Knut, je starý osm týdnů, váží devět kilogramů a v německých médiích zastínil berlínské oslavy padesátiletí Evropské unie. Když se poprvé objevil minulý pátek na veřejnosti v berlínské zoo, tlačenici fotografů by mu mohla závidět leckterá hvězda showbyznysu. A to je Knut malé, přítulné mládě ledního medvěda.

Jeho životní příběh dojal malé i velké Němce. Poté, co se v zoo narodil, matka ho odvrhla. Jeho sourozenec zahynul už při porodu, Knuta ale zachránili pečovatelé, kteří ho navykli na krmení lidskou rukou a blízkou přítomnost člověka. Za to si ovšem vysloužili kritiku některých ochránců přírody a chovatelů z jiných zoo, kteří navrhli, že by Knut měl být zabit, protože nikdy už podle jejich názoru nebude schopen se od člověka odpoutat.

Faktem je, že se od svého zachránce, chovatele Thomase Dörfleina nehne daleko. "Že někdo navrhuje ho zabít, je absolutní nesmysl," říká biolog zoologické zahrady Ragbar Kühne. Podle něho se medvěd časem více osamostatní, i když nebude nikdy plachým divokým zvířetem.

Knut se má čile k světu a hlavně - stal se obrovským magnetem. Do zoo o uplynulém víkendu zamířilo podle hrubých odhadů více lidí než do ulic v centru na oslavy padesátiletí unie. Mezi nimi jsou hlavně děti, pro něž se malý medvěd stal takřka modlou. Někteří podnikavci už dokonce prodávají trička s Knutovými fotografiemi a jeho plyšovou napodobeninu.

Pro Berlín, město, které samo má ve znaku medvěda, se tak Knut stal novou ikonou. A objevil se už i nápad, že by se mohl propojit Knut, německé předsednictví a Evropská unie. Knutovým oficiálním sponzorem se stal spolkový ministr životního prostředí Sigmar Gabriel, který ho chce použít jako maskota pro konferenci o změně klimatu.

Medvídek, který cucá z lahve a objímá nohy svého chovatele za výskotu a jásotu návštěvníků zoo, je nyní ve svém výběhu k vidění každý den mezi jedenáctou a jednou hodinou.

Vypadá to, že Knut má před sebou evropskou kariéru.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů