Pátek, 29. března 2024

Novotný: Přírodu neohrožuji

Novotný: Přírodu neohrožuji

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Plánované stavební aktivity Leoše Novotného, majitele jednoho z největších tuzemských potravinářských koncernů, který na Radějově plánuje rekonstruovat zchátralou hájovnu, prý pro tuto chráněnou krajinnou oblast žádné nebezpečí nepředstavují. Na včerejší tiskové konferenci o tom Novotný přesvědčoval novináře.

Oboru mu pronajaly Lesy České republiky. Novotného záměry kritizují hlavně ochránci přírody. "Obáváme se nekontrolovaného čerpání spodních vod a vlivu stavby a jejích obyvatel na okolní porosty. Vadí nám i hlukové a světelné aspekty, které by mohly rušit zvěř," uvedl Jiří Němec, vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty v Luhačovicích.

S kritikou přišli i zástupci Obecního úřadu Radějov. "Nám jde hlavně o to, aby obora byla přístupná veřejnosti. Pokud tomu tak bude, nebudeme aktivitám pana Novotného bránit," míní Stanislav Knitl, starosta obce.

Novotný včera také přiblížil své plány s areálem. "Koupil jsem starou hájovnu, kterou chci zrekonstruovat pro byt oborníka a individuální rekreaci. Vše je legální a povolené úřady. Nechal jsem také vypracovat odborné posudky, které jasně říkají, že stavby nebudou mít negativní vliv na okolní přírodu. Bez všech potřebných povolení stavbu ani nemohu zahájit," popsal Novotný.

Pohyb osob v oboře za dodržení stanovených podmínek garantuje zákon. Obora je ze zákona určena pro intenzivní chov zvěře.

"V případě nekontrolovatelného rušení neukázněnými návštěvníky může docházet ke škodám na porostech, které stresovaná zvěř poškozuje. Nebo dokonce k úhynu zvěře. S tím máme také své zkušenosti. Nechci nikoho nad rámec příslušného zákona omezovat," připomněl Novotný s tím, že jeho žádost o omezení vstupu veřejnosti, které vyhověl státní orgán myslivosti, je také v souladu se zájmy státního podniku Lesy České republiky.

www.zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů