Pátek, 29. března 2024

Ochránci přírody varují: Vypalování mezí a strání je nebezpečné a zbytečné!

Ochránci přírody varují: Vypalování mezí a strání je nebezpečné a zbytečné!
Vypalování travních porostů na počátku jara je nešvarem, který se stále ještě objevuje. Přitom se jedná o činnost, která je zakázána několika zákony, škodí přírodě, je nebezpečná pro životy lidí a jejich majetek.

S probíhajícím jarním úklidem, údržbou keřových a travních porostů se stále ještě vyskytuje nešvar – na mezích a stráních můžeme vidět vypálená černá místa. Majitelé pozemků zapalují stráně a meze pro ulehčení práce i v domnění, že se zbaví plevelů. Vypalování ploch travních porostů ve volné krajině i v lesích je přitom zakázáno hned několika zákony.

„Přednostně zde platí §5 odst.2 zákona číslo 133/1985 Sb. o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, který zakazuje vypalování porostů.“, říká Ing.Mgr.Martin Klaudys ze Správy chráněné krajinné oblasti Blaník. „Proti vypalování porostů se staví i lesní zákon a zákon o ovzduší. Vypalování mezí a strání lze kvalifikovat i jako přestupek proti zákonu o ochraně přírody a krajiny. Vypálení travní plochy je drastickým zásahem, kterému nejsou naše rostliny a živočichové přizpůsobeni, v ohni zahynou čmeláci, brouci, drobní savci, oheň zničí kvetoucí byliny, které dodávají trávníku pestrost.“, dodává Klaudys.

Proti vypalování mezí a strání se staví také Ing. Karel Kříž z Podblanického ekocentra Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi. „Při vypálení travního porostu zůstanou v půdě nepoškozeny oddenky rostlin jako je pýr nebo kopřiva. Na vypáleném trávníku tak mohou vyrazit s novou silou.“, poukazuje Kříž na zbytečnost vypalování. „Pokud se chceme zbavit těchto rostlin, stačí trávník dvakrát ročně kosit.“, dodává Kříž.

Při zjištění vypalování mezí a strání může být původci udělena nemalá pokuta. Je zde i další riziko - pokud se oheň vymkne kontrole, může dojít k ohrožení života osob a majetku. I proto se vyplatí pozemek pravidelně kosit, kosený trávník se nám odmění barvou květů a přítomností různých živočichů.


Ing. Mgr. Martin Klaudys
Správa Chráněné krajinné oblasti Blaník, Vlašimská 8, 257 06 Louňovice pod Blaníkem
Tel./fax. 317 852 654

E-mail: blanik@nature.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů