Úterý, 19. března 2024

Arabský přímorožec se vrací do přírody

Arabský přímorožec se vrací do přírody

Do pouště ve Spojených arabských emirátech (SAE) bylo vypuštěno 98 arabských přímorožců. V SAE by tento živočišný druh vyhuben a ve volné přírodě nežije již 40 let, ale postupně by se do tamních pouští mělo do roku 2012 vrátit 500 zvířat.

Jak napsala agentura AP, úřady chtějí každý rok vypustit na svobodu 100 přímorožců vychovaných v zajetí. Arabští přímorožci jsou bílé antilopy s černobílou hlavou a přímými rohy, jejichž délka může dosáhnout 90 centimetrů. Žijí v malých stádech o osmi až 20 kusech a dokážou na velkou vzdálenost rozpoznat dešťové srážky. Při přesunu za čerstvou pastvou jsou schopni ujít za den i 100 kilometrů. Živí se travinami a křovinami a k pití jim stačí rosa, která se přes noc nahromadí na pouštních rostlinách.

Poslední volně žijící arabský přímorožec byl zastřelen v roce 1972 v Ománu. Toho roku byl také tento živočišný druh prohlášen za vyhynulý. Už deset let předtím byl ale zahájen záchranný projekt - do zoologické zahrady v americkém Phoenixu byli umístěni tři přímorožci odchycení v Ománu. K nim chovatelé přiřadili šest zvířat ze zajetí. Toto stádo se úspěšně rozmnožilo, takže už za 20 let mohlo být prvních deset zvířat vypuštěno do volné přírody v Ománu.

Do roku 1996 počet přímorožců v této zemi Perského zálivu rostl, avšak pak začal nový úpadek. Pytláci totiž loví přímorožce - zejména samice a mláďata - a prodávají je do soukromých zoologických zahrad. V SAE o obnovu divokých stád přímorožců usiluje agentura pro ochranu životního prostředí, která má sídlo v Abú Zabí. Přímorožci budou vypouštěni do oblasti o rozloze 10 000 kilometrů čtverečních. Zpočátku zde najdou přístřešky i potravu. Jakmile si na nové prostředí zvyknou, budou přístřešky odstraněny a zvířata se o sebe budou muset postarat sama.

Většina druhů přímorožců žije v Africe. Přímorožec arabský byl kdysi rozšířen v severní části Arabského poloostrova, v Iráku, Sýrii, Jordánsku a Izraeli. Dnes žije asi 4000 těchto zvířat v zajetí v SAE a dalších 2000 kusů v jiných zemích Blízkého východu. O obnovu původních volně žijících stád usiluje kromě Ománu a SAE také Saúdská Arábie.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů