Sobota, 20. dubna 2024

Síť vzdělávacích a poradenských středisek Zdravá krajina

Síť vzdělávacích a poradenských středisek Zdravá krajina

„Zdravá krajina“, kterou již druhým rokem tvoří síť vzdělávacích a poradenských středisek, nyní rozšířila své služby a nově spustila internetové stránky www.zdravakrajina.cz.

 

Pod názvem Zdravá krajina  vytvořily neziskové organizace na dvou územích Plzeňského a Jihočeského kraje síť vzdělávacích a poradenských středisek.

 

Zemědělcům, které chtějí podpořit v šetrném hospodaření, nabízí tzv. mobilní poradenství, kdy na farmu přijedou po dohodě s farmářem vyškolení pracovníci, kteří s ním prodiskutují jeho problémy. Nejpalčivější problémy pak zpracují a do 14 dnů mu předají jejich řešení opět osobně. Díky podpoře z Evropského sociálního fondu jsou tyto služby pro zemědělce bezplatné.

 

Výhody, které tato forma poradenství nabízí, jsou jasné. Zemědělci nemusí nikam jezdit, poradci přijedou za nimi. Druhou nespornou výhodou je osobní přístup. Během návštěvy si  prohlédnou se zemědělcem farmu a proto mohou nabídnout řešení „šité na míru“.

 

K řešeným problémů nepatří jen ekologická témata, ale často se také jedná o pomoc s administrativou.  Internetové stránky www.zdravakrajina.cz přinášejí odpovědi na nejčastější otázky zemědělců (např. Havarijní plán, Nitrátová směrnice, Zelená nafta nebo Místní akční skupiny).

 

Díky tomuto projektu dochází k propojování zemědělců mezi sebou a zlepšuje se jejich informovanost (mimo jiné např. v dotačních titulech).

 

Na projektu Zdravá krajina se kromě Daphne ČR podílí ČSOP Libosváry, Stanice Pomoc přírodě, CEGV Cassiopeia a Novohradská občanská společnost.

 

 

Autor tiskové zprávy: Martina Zemanová

DAPHNE ČR – Institut aplikované ekologie

Husova 45/622

České Budějovice 370 05

Email: daphne@daphne.cz, Tel.: 385 311 019

www.daphne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů