Pátek, 19. dubna 2024

Vychovají nové strážce

Vychovají nové strážce
Hartmanice - Průvodci po Národním parku Šumava a budoucí strážci parku vyrůstají v Základní škole v Hartmanicích. Profilujícím předmětem se na této škole stala ekologická výchova, celé zařízení usiluje o získání titulu Ekoškola a navíc zde i funguje ekologický kroužek vedený Janem Schafhauserem.
"Členové našeho kroužku jsou zároveň členy celosvětové organizace Junior Rangers. Děti plní úkoly, za které dostávají body," vysvětluje učitelka Dagmar Hraničková, která má ekologickou výchovu v hartmanické škole na starost.
Školáky plnění úkolů souvisejících s ochranou přírody baví. "Naše první cesta vedla do informačního střediska NP Šumava v Kašperských Horách. Vyzkoušeli jsme program, který se rozjede v celé České republice. Jeho součástí byly testy, orientace v terénu, zdravověda, zkrátka vše, co by měl správný ochránce přírody vědět," shodují se osmáci Aneta Zetochová a Aleš Niederle. Spolu s nimi je v kroužku dalších dvanáct dětí převážně z osmého ročníku, ale několik i ze šestého.
Nejčerstvější akcí, kterou mají mladí ekologové ze šumavského městečka za sebou, je výsadba stromků. "Přihlásili jsme se do celosvětového projektu Miliarda stromů za naši zemi a ve spolupráci s Národním parkem Šumava jsme vysázeli stromky na holině na Stodůlkách," popisuje aktivity Dagmar Hraničková.
Děti z Hartmanic se také vypravily na výlet na Prášilské jezero, v rámci ekologické výchovy cestou sbíraly odpadky. V zimě se pro změnu vypravily do přírody, aby se naučily poznávat zvířecí stopy ve sněhu.

Hartmaničtí školáci se stali členy celosvětové organizace Junior Rangers. Ve škole funguje ekologický kroužek, do kterého je zapojeno 14 dětí. Vede jej Jan Schafhauser. Škola zaměřila svůj vzdělávací program na ekologickou výchovu a usiluje o získání titulu Ekoškola.

Radmila Nagovská
Zdroj:Klatovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů