Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na sčítání veverek chybí peníze

Na sčítání veverek chybí peníze
Pražská veverka - přednášky pro děti ve školách i pozorování veverek ve městě

Ojedinělému projektu Pražská veverka, do nějž se zapojilo třicet tisíc pražských dětí, hrozí zánik. Za nejistou budoucnost mohou potíže s financováním.

PRAHA Projektu občanského sdružení Ornita, který zapojuje děti do sčítání pražských veverek, chybí peníze na další činnost. Vázne totiž komunikace mezi šéfkou Ornity, autorkou projektu Pražská veverka Veronikou Voldřichovou a radním pro životní prostředí Petrem Štěpánkem (SZ).
Pražská veverka je přitom součástí ekologické výchovy a přivedla do přírody desítky tisíc pražských školáků.
Nezisková Ornita žije podle Voldřichové pouze z grantů, na financích od města je existenčně závislá.
"Nového radního jsem kontaktovala se žádostí o schůzku hned po jeho zvolení. Byla jsem nadšená, že byl zvolen člověk ze zelených, kteří mají ekologii jako prioritu. Ale nepodařilo se mi ho nijak kontaktovat a představit mu Pražskou veverku," říká Veronika Voldřichová. Pražská veverka měla právě začátkem dubna vrcholit na výstavě v Národním muzeu, nad kterou hlavní město dokonce převzalo záštitu. Ta se však právě kvůli nedostatku financí musela odsunout na neurčito.
"Od předchozího radního pro životní prostředí pana Gregara jsem měla peníze ústně přislíbené," uvedla Voldřichová. Podle ní nyní chybí Ornitě asi 250 tisíc korun. V minulém volebním období žila Ornita jednak z grantů města i ministerstev školství a životního prostředí a peníze od města získávala i prostřednictvím zakázek.
"Paní Voldřichovou jsem kontaktoval prostřednictvím sekretariátu zrovna minulý týden. Ale byla to ona, kdo neměl zájem o schůzku," tvrdí radní Štěpánek a dodává: "Financování projektů Ornity bylo v minulých letech značně nestandardní, já budu trvat na tom, aby si o peníze, stejně jako ostatní, požádala v grantovém řízení nebo spolupořadatelství, respektive partnerství s městem. O grant v oblasti životního prostředí může žádat až do 19. dubna." Sdružení Ornita by navíc podle Štěpánka mělo v nejbližší době dostat padesát tisíc korun, mimořádně uvolněných z fondu na ekologickou výchovu, uvedl Štěpánek s tím, že Pražskou veverku považuje za přínosný projekt.
Pražská veverka zahrnuje teoretické přednášky pro děti ve školách a v pražských hájenkách a poté samostatné praktické pozorování veverek. Jejich výskyt s co nejpřesnějšími informacemi o zvířátku mají děti hlásit pomocí sms nebo prostřednictvím své školy a internetu. "Smyslem projektu je mimo jiné naučit děti chodit do přírody a pozorovat ji," vysvětlila Voldřichová. Projekt inicioval na podzim 2005 zoolog Národního muzea Miloš Anděra. Od roku 1975, kdy se veverka stala chráněnou, se totiž nikdy nezjišťoval její stav.

Kde žijí veverky a jak je hlásit

Pražané (převážně děti) napočítali od loňského září téměř 700 veverek. Nejvíce veverek žije v Ďáblicích nebo ve Stromovce. Lidé mohou jejich výskyt hlásit pomocí sms na číslo 739 737 048 nebo na internetových stránkách www.ornita.cz
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů