Pátek, 29. března 2024

Kapverdy - sopečné eldorádo

Ostrov byl objeven r. 1460, o století později začala těžba soli, vznikaly první vesnice a města.

 

Kapverdy - sopečné eldorádo

Ostrov Boa Vista

Boa VistaPyšní se nejkrásnějšími plážemi souostroví a svůj název "krásný pohled" má právem. Strávit dovolenou zde doporučujeme všem milovníkům klidu a těm, kteří rádi objevují osamocené pláže. Na většinu je možný přístup pouze terénními vozy 4x4 a to pouze velmi dobrými řidiči! V okolí je spousta písečných dun, do kterých lze zapadnout.

Sal ReiOstrov byl objeven r. 1460, o století později začala těžba soli, vznikaly první vesnice a města. Rozvíjelo se také tkaní látek a výroba keramiky. Docházelo často k napadení piráty, na ochranu byla vybudována pevnost Vévody z Bragancy na ostrůvku Sal Rei. V r. 1843 si společnost Luso Britanica vybrala ostrov jako sídlo britské komise pro zrušení otroctví.

Během roku se pořádá mnoho slavností. Z Boavisty pochází mnoho kapverdských hudebníků, vznikla zde morrna, kapverdská národní hudba. Architektura má silný evropský vliv, skvostem je židovský hřbitov u pláže Santa Cruz. Nejmalebnější jsou zemědělské vesničky na severu.

Gastronomie na tomto ostrově "opěvuje" ryby a dary moře. K hlavním jídlům patří humr, jídla z mořských krabů a škeblí, rybí polévky a polévka z koz. Výborný je také místní sýr.

Turistické zajímavosti

Sal Rei

Sal ReiJe hlavním městem ostrova. Název vznikl díky tomu, že zdejší sůl měla královskou kvalitu.
Většina domů je vystavěna v Evropském koloniálním stylu. Je zde banka, pošta, diskotéka, obchody a několik restaurací. Přes bohatou a neklidnou historii je dnes město velmi klidným přístavem.

Rabil

RabilJe zde nádherný kostel sv. Roka, který byl postaven v roce 1801. Je nejstarším na ostrově. Je zde také továrna na výrobu místní keramiky.
V nedalekém údolí převládají kokosové palmy a datlovníky. Tato bujná zelená část ostrova je ve velkém kontrastu se zbytkem ostrova, kde vůbec neprší.

Pláže

Cabo Santa MariaNejkrásnější je 8 km dlouhá Santa Monica, dále pak pláž Ponta Varadinha lemovaná skalisky s jeskyněmi, kde zdejší agentura pořádá rybí barbecue. Nevynechte Cabo Santa Maria, kde si pořídíte fotografii s vrakem španělské lodi. Zajímavá je pláž Praia de Chava v zálivu, voda je zde klidná a teplejší než na okolních plážích.

Pro sportovně založené je možné objevovat pláže na horských kolech. Ostrov je plochý, bez výškových rozdílů, terén je však skutečně pro horská kola. Pro zanícené rybáře se nabízí rybaření velkých tuňáků a mečounů. Dále potápění, na dně moře se nachází korály a mnoho potopených vraků lodí. Můžete si zde také udělat potápěčský kurz PADI, je možné potápět se i v noci nebo jít pozorovat velké želvy, které chodí v noci na pláž klást vejce. Milovníci mořské fauny ocení zdejší vzácné druhy želv, bohatě zastoupené velryby a některé druhy žraloků.

Ostrov Brava

BravaJe ostrovem květin a nejhornatější ze všech. Jsou tu také krásné ženy a pochází odtud Eugénio Tavares, autor nejkrásnějších kreolských mornas. Má báječné klima, teploty od 16-25°, více srážek a tedy i zeleně. Je důležitým přístavem, lidé se tu živí hlavně rybolovem a pěstováním kávy, banánů, cukrové třtiny, manioku, kukuřice a brambor.

BravaJe zde plno zajímavých míst, všude rostou ibišky, jasmíny a další subtropické rostliny. Dobře se odpočívá na místních plážích, plave v moři a v lagunách chráněných před větrem. Pro rybáře tu je ráj. Nádherným městem je Nova Sintra, vybudované v kruhu na zbytcích vulkanické hory, je prý nejkrásnějším městem na Kapverdách.

Dále stojí zato navštívit Fonte da Virgem, vzhledem k mírným srážkám zde lidé pěstují různé plodiny na terasovitých políčkách zavlažovaných vodou z pramenů. Voda je bohatá na fluor a bikarbonát. Centrem rybářství je Furnas. Z Vila de Nova Sintra sem vede silnice s 99 zatáčkami, cestou vidíte mpozantní sopku sousedního ostrova Fogo.

Faja d´Água je nádherně zelená zátoka, kam se za nepříznivého počasí uchýlila nejedna loď, je chráněna před častými silnými severními větry. Protože se zde hodně loví, uchylovali se sem často američtí velrybáři. A následně potom mnoho místních obyvatel emigrovalo do Ameriky. Často tu bývá hustá mlha. Vlhkost ale také udržuje v květu nádhernou vegetaci.

Ostrov Fogo

FogoJe druhým největším ostrovem Kapverd. Je pojmenován podle nejvyššího vrcholu souostroví (Fogo znamená oheň). Sopka dosahuje až 2.829 metrů výšky a je hlavním turistickým lákadlem ostrova. Ostrov byl obydlen Kapverďany ze Santiaga, od začátku se zde pěstuje bavlna, víno, káva.

Sao FilipeHlavní město je Sao Filipe s 5.000 obyvatel. Aristokraté zde postavili domy v koloniálním stylu, tzv. sobrados - domy jsou členěny dle postavení obyvatel, mají 1 patro a dřevěnou verandu. Přízemí bylo určeno pro otroky a domácí práce a 1. patro pro pány, kteří umožňovali otrokům pouze 1x ročně vstoupit do jejich části – v den sv. Kříže.

Pláže jsou z černého písku. Rozhledna Miradouro da Aguadinha poskytuje pěkný pohled na sousední ostrov Brava. Poustevna Panny Marie do Socorro také stojí za návštěvu. Je to malá kaple nad mořem, cíl poutníků a četných cest a pikniků. Podle legend tu kdysi bývala zjevení.

Mosteiros je známo kávou "café do Fogo", tady se pěstuje a na Santiago se praží. V Mosteiros se konají mnohé kulturní akce, jako svátek dv. Filipa dne 1. května. V tento den na ostrov přijíždí mnoho Kapverďanů, kteří se tu narodili. Kromě kávy se tu také pěstují hrozny, ze kterých se vyrábí přímo ve vulkánu víno Fogo.

FogoDne 2.4. 1995 tu byla poslední erupce. Vesnička Chá de Caldeiras na úpatí sopky byla zcela izolována proudy lávy. Pěknou procházkou je cesta z vesnice přes lávová pole, kde kdysi bývala úrodná políčka a zdroj živobytí místních. Klid, odloučení a neustálý dohled nad sopkou je důkazem, že nad přírodou se nedá zvítězit.

V Chá das Caldeiras vznikla velká zalesněná plocha nazvaná Monte Velho s eukalypty a dalšími unikátními druhy stromů. Kontrast se zbytkem ostrova pokrytým lávou je velký. V okolí vesnice Achada de Caldeiro se nacházejí vinice. Vesnice se nachází uprostřed sopečného kráteru pod vulkánem. Obyvatelé vesnice jsou velmi přátelští a pohostinní a co je velmi zajímavé, jejich pleť není tak tmavá a mají modré a zelené oči. Můžete zde strávit jednu noc a ráno se pak za doprovodu zdejšího průvodce vydat na 5.- ti trekking a vystoupit po vulkánu přímo k jeho jícnu, je to velký zážitek.

Ostrov Maio

Praia PretaTéměř celý ostrov obklopují nádherné bílé písečné pláže, jako například Praia Preta, Praia Real, Pau Seco, Porto Cais.
Pobyt na nich znamená také vydat se na průzkum místní pestré mořské fauny. Je možné také pozorovat želvy přicházející na pláže, aby zde kladly vajíčka.

MaioJe to ostrov písečných dun a pouští a krásných pláží. Na severu ostrova v Calhetě se nachází největší zalesněná území na ostrově.
Hlavní město Vila do Maio bylo založeno v 18. století, s pevností kdysi sloužící jako obrana proti pirátům, zajímavým místem je také Figueira da Horta, asi 6 km od hlavního města.

Důležitý je zde chov dobytka, hlavně býků na rodeo. Sůl byla dlouhou dobu důležitým obchodním artiklem ostrova. Dnes jsou saliny opuštěné.

Ostrov Sal

Santa MariaJe nejznámějším ostrovem pro přítomnost mezinárodního letiště. Má rozlohu 200 km a 11.000 obyvatel. Turistická vesnice Santa Maria se nachází u 17 km dlouhé písečné pláže s azurovou vodou a podél pláže směrem na západ je spousta prázdninových objektů, které jsou jako stvořené pro letní radovánky v období, kdy u nás sníh.

SalV současné době je Santa Maria považována za největší turistickou oblast souostroví a na pláži Santa Maria se nachází nejvíce hotelů, které nabízí svým klientům spoustu zábavy a vodních sportů. V noci v restauracích a barech můžete slyšet živou kapverdskou muziku, můžete si posedět venku na zahrádkách, či si jít zatančit na diskotéku.

Ostrov Sal je určen především těm, kteří chtějí prožít ideální dovolenou v hotelu přímo na pláži a zábavou až do rána. Doporučujeme novomanželům, ideální pro svatební cesty či rodinné dovolené vzhledem k množství animačních programů v hotelích. Všechny hotelové komplexy mají zahradu s bazénem, hlavní budovu s max. 2 patry a množství vilek a bungalovů.

SalSvětoznámé je jezero s velkým obsahem soli se silnými léčivými účinky na kůži. (Ze Santa Maria 15 min autem). Nachází se uprostřed bývalého kráteru, kde se dodnes těží sůl. Doporučuje se osobám s kožním onemocněním hl. lupenkou. U jezera jsou lehátka a denně se sem sjíždí turisté koupat z celého ostrova.

Ostrov Santiago

SantiagoJe největším ostrovem a je považováno za kolébku národa (200.000 obyvatel, rozloha 991 km2). Je nejjižněji položený, klima je proto velmi suché a vlhké, příznačné pro střední Afriku. Tady začalo obydlování Kapverd, hlavním městem byla Ribeira Grande, dnešní Cidade Velha, které je považováno za nejstarší město na souostroví.

SantiagoI v minulosti bylo geograficky důležitým bodem. Do přístavu byli přiváženi otroci z Guinei a odtud rozváženi do celého světa. Bylo to první městské evropské centrum v tropech, proto byla v 16. stol. postavena pevnost sv. Filipa na ochranu města před neustálými pirátskými nájezdy. Nejznámější z nich byli Francis Drake a Cassard.

Kvůli četným nájezdům a válce v Portugalsku bylo v r. 1772 hlavní město přesídleno do města Praia. Dnes je Cidade Velha pouze historickou památkou a povinnou zastávkou každého návštěvníka. Nekrásnější památkou je kostel Nossa Senhora do Rosário s původními hroby. Pevnost byla postavena z portugalského kamene. Za jasného počasí je možné dohlédnout až na ostrov Fogo. Na pranýři ze 16. stol. postaveném v manuelském slohu byli veřejně trestáni otroci.

SantiagoV městě Praia jsou nejvíce znatelné africké vlivy, pro Evropana je to spíše jeden velký chaos a spousta polozbořených domů, setkáte se žebrajícími černoušky, kterým se těžko odolává. Africké tradice se tu odrazily v kultuře, hudbě a též v gastronomii. Centrem je náměstí 12. března, tady se všichni scházejí v barech a zahrádkách.

Na pravém africkém tržišti Sucupira najdete od každého něco. Hlavní třídou města je Avenida Amílcar Cabral. Nejznámější pláže v okolí města jsou Quebra Canela, Prainha, Gamboa a Mulher Branca. Večer se život přesouvá do nočních barů a diskoték.

AssomadaAsi 15 km severně od města Praia se nachází Sao Domingos, jedno z nejzelenějších údolí ostrova. Na severu jsou kopce a hluboká údolí plná vegetace.
V Sao Jorge de Órgaos je nádherná botanická zahrada. V městečku Assomada je jeden z nejznámějších trhů na ostrově.

SantiagoNa druhém konci ostrova se nachází vesnička Tarafal, která se pyšní krásnou pláží s kokosovými palmami. Jak turisté, tak místní obyvatelé se sem sjíždí a tráví zde víkendy koupáním v průzračných vodách Atlantiku. Pod kokosovými palmami jsou bungalovy, které si můžete pronajmout a strávit tu třeba celý týden.

Nachází se zde také vesnička Rabelados, jejíž obyvatelé jsou izolováni od zbytky života na Kapverdách. Mají svůj svět. Jsou to křesťané, ale neuznávají principy tohoto náboženství jako například celibát nebo monogamii. Dlouhá léta byli pronásledováni katolickou církví a vládou, kteří je považují za vzbouřence. Někteří z jejich vůdců byli dokonce uvězněni a posláni do exilu na jiné ostrovy. Po získání nezávislosti Kapverdů změnila tato komunita svou orientaci.

PapájaZastávku v Santa Cruz Vám doporučujeme, můžete tady obdivovat rozsáhlé plantáže banánů, kokosů a papáje.
Hlavní plodinou zde je mango, papaya a banány. Dále se pak díky velkému množství cukrové třtiny vyrábí zdejší pálenka.

Ostrov Santo Antao

Ostrov se nachází hodinu plavby lodí z ostrova Sao Vicente a je nejzelenějším a nejhornatějším ostrovem. Ti z vás, kdo byli na Madeiře, jistě zde naleznou několik velmi podobných míst a vyhlídek.

Santo Antao V horských kaňonech při řekách se nachází oázy a pěstují se tyto zemědělské plodiny: mango, papaya, banány, sladké brambory, mandioka a fruta pao, sklizeň je 2x ročně. Ostrov je velmi bohatý na pitnou vodu a vyváží ji i na ostatní ostrovy. Praktikují se zde vysokohorské sporty, například trekking s průvodcem.

Ribeira GrandeV údolí se rozprostírá hlavní město Ribeira Grande. Pěstuje se zde kukuřice a cukrová třtina. Administrativním centrem ostrova je Ponta do Sol s letištěm zasahujícím až do moře.
Ostrov je známý také grogem, typickou pálenkou, která se ještě dnes vyrábí tradičními postupy z cukrové třtiny a trapiche.

Ostrov Sao Nikolau

Ribeira BravaPři hezkém počasí je z tohoto kopcovitého terénu vidět na okolní ostrovy. Nejdůležitějším městem je Ribeira Brava (v překladu divoký potok podle silných dešťů, které vesnici sužovaly). Krásný pohled na ostrov je z Cachaco. Jsou tu úzké spletité ulice a malá náměstíčka. Domy byly postaveny v koloniálním stylu.

TarrafalV městečku Faja se narodil Baltazar Lopes da Silva, nejvýznamnější osobnost kapverdského intelektuálního života. V Tarrafalu, známé rybářské vesničce, všechny uchvátí malebné písčité pláže s černým pískem bohatým na jód a titan, které mají výborný léčebný účinek na artritidu a podobné nemoci.

Rybolov a zpracování tuňáka jsou velmi důležité pro ostrov, dodnes se sem sjíždí rybáři ze světa na lov "blue marlin" a mečouna (květen - říjen). Ale pravým ex-libris ostrova je strom "dragoeiro", rostou tu také eukalypty a sisal. Blízko místa Preduica je pláž vhodná na potápění.

Ostrov Sao Vicente

Ostrov o rozloze 227 km2 tvoří spousta vyhaslých kráterů, které vytváří kolorit ostrova. Ostrov je velmi suchý a vyprahlý, působí místy jako měsíční krajina. Špičaté vulkány vystupují jeden za druhým a tvoří velmi zajímavé panorama. Byl osídlen v 18. stol., 300 let po objevení, obyvatelstvo přišlo až s vytvořením zásobáren uhlí pro lodě. Má nedostatek vody a přírodních zdrojů, průmysl tu neexistuje, pouze rybaření. Tady můžete prožít pravé kapverdské noci.

Sao VicentePři návštěvě nejstarší stavby v Mindelo Fortim do Rei z r. 1852 se naskýtá nádherný pohled na město. Zátoku uzavírá vyvýšenina Monte-Cara, která z určitého pohledu připomíná lidskou tvář. Najdeme zde také nejvíce rukodělné výroby a mnoho dílen, kde se umělecké tradice předávají z generace na generaci.

MindeloMindelo, jediné a hlavní město ostrova, je nejkosmopolitnější město souostroví, co se kultury a zábavy a nočního života týká. Každý rok se koná několik karnevalů a hudebních festivalů, na které se sjíždí hosté z ostrovů i ze zahraničí. Karneval na Sao Vicente je dokonce považován druhým největším a nejokázalejším karnevalem na světě, hned po karnevalu v Riu.

KarnevalMindelo je vybudováno v nám blízkém evropském koloniálním stylu. Je také městem básníků a umělců. Každému se rychle dostane pod kůži a jen stěží se zapomíná. Teplé noci jsou tu jedny z nejpříjemnějších na souostroví. Večeře za úsvitu měsíce a rytmů morny se nezapomínají. Zdá se, že oslavy tu nikdy nekončí.

Hlavní město je také zastávkou pro lodě, zde se setkávají námořníci z celého světa v místních barech a kavárnách. Místní specialitou je krabí pochoutka s rýží anebo grilovaný humr. Na tomto ostrově je jedna z nejlepších pláží na světě pro windsurfing Sao Pedro. Stejně tak tu můžete jezdit na kole.

Sao VicenteV Mindelu najdete dvě hlavní pláže, ale ty mají spíše charakter městských pláží, proto na koupání je lepší vzít si auto a jet na druhou stranu ostrova, kde naleznete krásné bílé písečné pláže. Je to impozantní podívaná na vyhaslé černé špičky kráterů, mezi kterými se rozkládají bílé písečné pláže omývané azurově čistou vodou.

Baía das Gatas je laguna, která je ideální pro strávení odpočinkového dne, koupání a slunění, nachází se zde dvě restaurace. V období konání hudebních festivalů je zde postavené velké pódium a celý den i noc jsou zde pořádané koncerty pod širým nebem.

ZDROJ:www.vip-travel.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů