Čtvrtek, 25. dubna 2024

Syslí kolonii stěhovat nelze

Syslí kolonii stěhovat nelze
Letňany - Přežije v Česku ojedinělá kolonie sysla obecného v pražských Letňanech případnou olympiádu? "Budeme se o ně starat, nechceme je vypuzovat, budeme hledat ekologické řešení," tvrdil primátor Pavel Bém, když město rozhodovalo, zda se Praha bude ucházet o konání her. Ekologické řešení ale neexistuje - jedině vypustit letištní plochu, na níž si hlodavci našli útočiště, z olympijských plánů.

Hlodavci na stadionu?

Společnost PricewattterhouseCoopers, která pro město připravovala některé podklady k rozhodování o OH, se před časem o sysla zajímala. "Tvrdili, že přesně tam, kde se vyskytuje, by měl stát stadion. Zajímali se o to, zda známe způsob, jak kolonii přestěhovat. Řekli jsme jim, že nic takového neznáme," uvedl Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. "To území se musí hlídat dnem i nocí, aby syslí kolonii někdo nevyhubil. Kdyby předmět ochrany zmizel, pak by stavění nic nebránilo," popsal obavy Stýblo.

Čtyři pokusy skončily nezdarem

Území je od roku 2005 Národní přírodní památkou a lokalita je kvůli ochraně syslů zařazena do sítě evropsky významných lokalit. Je také v Červeném seznamu savců ČR. Podle současných plánů by se výstavba ale neměla dotknout rezervace ani ochranného pásma. "Zda bude mít na kolonii negativní vliv okolní stavební hluk, otomlze jen spekulovat. Není to ale dobré, protože riziko existuje," uvedl Jan Matějů z Agentury ochrany přírody a krajiny. Přemístění kolonie podle něho nepřichází v úvahu. Za posledních 17 let je zdokumentováno pět pokusů vysazení sysla na nové lokality, čtyři z toho skončily naprostým krachem.

Syslové z cílového místa do dvou let zmizeli. Provoz letiště syslům nevadí, protože jim vyhovuje, že se tam udržuje nízká travnatá plocha.

Vysoká tráva a velké akce jim nesvědčí

Vysoká tráva jim naopak ztěžuje rozhled a mohou se v ní ukrývat dravci. Také volné pobíhání psů v letňanské lokalitě sysly ohrožuje. "K dalším ohrožujícím faktorům patří hromadné akce konané v areálu letiště i na jeho ploše, protože dlouhotrvající otřesy půdy a hluk živočicha stresují a zejména u mláďat to může vést k uhynutí," míní Matějů.

V Letňanech je doma teprve sedm let

Jak se sysel do Letňan dostal, není příliš jasné. Jeho přítomnost je známa teprve od roku 2000. Jisté je ale to, že mu tam svědčí. Jeho početní stavy se za tu dobu výrazně zvýšily, z 250 jedinců zhruba na šest set, což odborníci označují za unikátní. Syslí letňanská kolonie je nejpočetnější ze všech 28 známých lokalit v republice a možná i ve střední Evropě. "S odhadovaným počtem 600 jedinců představuje více než pětinu celkové populace sysla na našem území," uvedl Matějů.

Vzácný chrobák

Kromě tohoto hlodavce se v letňanské lokalitě vyskytuje také vzácný malý chrobák z čeledi Skarabidae (Onthophagus vitulus). Jeho larvy i dospělí jedinci se potravně úzce specializují pouze na syslí trus, a tak jsou na syslovi závislí.

Název zdroje: Pražský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů