Čtvrtek, 25. dubna 2024

Arnika žádá ministerstvo kultury o přezkoumání stanoviska oddělení památkové péče ostravského magistrátu

Arnika žádá ministerstvo kultury o přezkoumání stanoviska oddělení památkové péče ostravského magistrátu

OSTRAVA – Útvar hlavního architekta Magistrátu města Ostravy (oddělení památkové péče) povolil stavbu, která značně naruší městskou památkovou zónu v Ostravě-Porubě. Nerespektovalo přitom odborné stanovisko Národního památkového ústavu. Arnika se proto obrací na Ministerstvo kultury ČR se žádostí o přezkoumání tohoto povolení (1).

 

Porubská radnice plánuje „Rekonstrukci zpevněných ploch na ulicích Alšově, Budovatelské, Čs.Exilu, Kopeckého a Urxově včetně budování parkovišť“.  Tyto ulice tvoří jádro městské památkové zóny v Ostravě – Porubě vyhlášené v roce 2003. Stavba zahrnuje výstavbu nových parkovišť na úkor zeleně. Má dojít k masivnímu kácení vzrostlých stromů v alejích (celkem 132 stromů), bude odstraněno cca 700 m2 keřů, vydlážděné plochy budou značně rozšířeny na úkor trávníků.

 

Občané svůj nesouhlas s tímto postupem vyjádřlili peticí „Za záchranu alejí v památkové zóně v Ostravě-Porubě“, kterou podepsalo 2500 lidí. Kromě poškození životního prostředí  vykácením stromů a keřů, dojde také ke znehodnocení městské památkové zóny. „Je s podivem, že odborný útvar magistrátu tuto stavbu v plném rozsahu povolil, přestože jediné odborné stanovisko, které měl k dispozici od Národního památkového ústavu v Ostravě (NPÚ), se záměrem nesouhlasí,“ komentuje situaci Helena Váňová z ostravské pobočky sdružení Arnika.

 

Ve vyjádření NPÚ je uvedeno, že realizací stavby dojde k „negativnímu ovlivnění chráněných zájmů městské památkové zóny Ostrava-Poruba“ a připouští realizaci stavby pouze v případě, že nebude provedeno kácení stávající vzrostlé zeleně, nebudou rušeny propojovací chodníky a nebudou budována nová parkovací místa na úkor zeleně. Závazné stanovisko výkonného orgánu památkové péče, kterým je Oddělení památkové péče Útvaru hlavního architekta Magistrátu města Ostravy (ÚHA MMO), však tyto závěry nerespektuje a umožňuje realizaci stavby bez jakýchkoliv změn.

 

„Domníváme se, že kompetentní úřady v tomto případě zcela selhaly. Z tohoto důvodu se obracíme na Ministerstvo kultury České republiky se žádostí o přezkoumání závazného stanoviska oddělení památkové péče ÚHA MMO. Věříme, že ministerstvo celou věc důkladně prošetří a nedopustí devastaci jedné z významných a památkově chráněných lokalit v Ostravě. Budeme-li donekonečna kácet stromy kvůli parkovištím, ocitneme se jednoho dne zcela bez zeleně. Až zjistíme, že nám pohled na zelené stromy chybí, bude už pozdě s tím něco udělat. Nemluvě o tom, že zeleň ve městech není jen na koukání, ale plní i další funkce důležité k ozdravení již tak zatíženého prostředí,“ dodal mluvčí Arniky Marek Jehlička.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů