Úterý, 16. dubna 2024

Plzeňští ekologové loni ošetřili stovky zvířat, odchytli i bobry

Plzeňští ekologové loni ošetřili stovky zvířat, odchytli i bobry

Stovky zvířat, savců, plazů i ptáků, odchytli a ošetřili za loňský rok lidé z plzeňské záchranné stanice živočichů. Jejich rukama prošlo při 517 zásazích 1246 zvířat 84 živočišných druhů. Z toho více než 700 živočichů, většinou netopýrů, odchytli a přenesli na jiná místa. Víc než 260 zvířat bylo v tak špatném stavu, že uhynula, nebo musela být utracena. Podobný počet ošetřených a odchycených zvířat měla stanice i v minulých letech, řekl dnes ČTK vedoucí stanice Karel Makoň. K nejzajímavějším případům patřil loni odchyt tří bobrů na Domažlicku.

Ochránci přírody nejčastěji pečovali o netopýry, kteří v létě často zalétávají do spár panelových domů. "Je to poměrně častý problém nedbale postavených panelových sídlišť," poznamenal Makoň. Zejména netopýři rezaví svým nočním hlasitým pískáním ruší obyvatele bytů. Ekologové zvířata po odchytu vypustí na vhodnější lokality.

Jinak byli nejčetnějšími pacienty ptáci 53 druhů. Ve stanici končí často ptáci, kteří se zraní při nárazu do aut, skleněných ploch nebo drátů elektrického vedení. Stanice se stará nejen o zraněná a handicapovaná zvířata, věnuje se také záchraně a monitorování živočišných druhů a ekologické osvětě. Ekology potěšilo například úspěšné vypuštění dvou uměle odchovaných mláďat jestřába lesního do přírody. Dvě mladé samičky přidali ochránci přírody k náhradní rodině. "Průběh adopce byl dlouhodobě monitorován a obě přidaná mláďata byla prokazatelně adoptivními rodiči úspěšně odchována a vyvedena," řekl Makoň.

K nejzajímavějším loňským zásahům řadí také odchyt bobrů na Domažlicku. V březnu lovili bobra z venkovního vyhřívaného bazénu nedaleko České Kubice. Další dva bobry vysvobozovali ochránci přírody o pár dní později z přepadu požární nádrže v Kdyni. Zvířata odchytli a převezli na lepší lokalitu, předtím je také pro potřeby dalšího výzkumu zvážili, očipovali a odebrali jim vzorky na testy DNA.

Mezi již běžné zásahy patřila i loni adopce mláďat čápů bílých do náhradní rodiny. V Boru u Tachova uhynul jeden z dospělých čápů a jeho partner by nebyl schopný uživit mláďata. Ekologové proto tři odebrali a dali je do náhradních rodin, které je přijaly. Stanice pečovala také o osiřelá mláďata veverky, o vážně poraněného čápa, odchytávali labutě na vypuštěném rybníku i několik domácích a exotických zvířat. Pomáhali například při odchytu orla stepního, varana pestrého, hroznýše královského, baziliška, několika želv, papoušků a fretek, chytali také ptáky poletující volně v supermarketech a prodejních halách.

Plzeňská stanice zaměstnává jednoho člověka, dobrovolný spolek má další dvacítku dobrovolníků. Roční příjmy stanice byly kolem 1,6 milionu korun, z toho činily 39 procent dotace Plzně, 19 procent dotace kraje. Zbytek jsou příjmy z vlastní činnosti a sponzorské dary.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů