Čtvrtek, 18. dubna 2024

Meditace mezi horolezci

Meditace mezi horolezci
Messnerovo horské muzeum Firmian

Na hradě hnízdícím na zalesněné skále nad Bolzanem vládne mír. Ve vzácné symbióze tu žije moderní architektura se středověkou, hinduistická božstva s buddhistickými a odkaz prvních alpinistů se snahami těch současných.

Píše se rok 1970. Günther a Reinhold Messnerovi vyrážejí na první velkou himálajskou expedici. Přes Rupalskou stěnu vystoupí na vrchol Nanga Parbat. Jsou vyčerpaní, bez zásob jídla i vody, Günther má halucinace, a tak zahajují sestup do základního tábora. Jeho bratr zvolí do té doby neobjevenou cestu přes Diamirskou stěnu. Na úpatí hory ovšem Günthera zasype lavina. V základním táboře se Reinhold objeví po šesti dnech, s omrzlými prsty na nohou, které mu musí amputovat.

O 35 let později odkryl tající sníh na Nanga Parbat pozůstatky Güntherova těla, mezi jinými také jeho botu. Ta je dnes v malé místnosti Messnerova horského muzea Firmian a jako jeden z mála exponátů ji chrání skleněný kvádr. Několik minut zde strávených patří k nejsilnějším zážitkům prohlídky. Na zdech visí černobílé fotografie desítek horolezců, kteří se ze svých výprav nevrátili. Z jejich očí vyzařuje zvláštní hrdost, odvaha a vnitřní síla. Právě základní lidské otázky po smyslu života a místě člověka ve světě vás na hradě neustále doprovázejí.


Filozofové z hor

Světoznámý horolezec si pro toto muzeum, své v pořadí už čtvrté, zvolil hrad Sigmundskron, vypínající se na skále nad řekou Fiume Adige sedm kilometrů jižně od Bolzana. Architekt Werner Tscholl hrad zrestauroval a vytvořil tu výstavní prostory. Moderní architektura, velice vkusně a lehce se doplňující ocel, sklo a železo, zůstává jakoby v pozadí. Skleněné střechy věží zvenku nevidíte, železná schodiště propojující jednotlivé úrovně hradu barevně téměř splývají se skalami.

Nečekejte konvenční prohlídku. Celým areálem postupujete sami, je na vás, kde a jak dlouho se zdržíte. Některé exponáty vás asi budou nudit, třeba vystavené obrazy hor mají jen provinční úroveň. Ovšem síla místa je v něčem jiném. Procházíte a cítíte, co hory dělají s lidmi.

Za doprovodu okolo se pasoucích lam a horských ovcí dojděte až k Severní věži, která představuje zakladatele náboženství a jejich žáky. Působivé je především horní patro. Střed místnosti zaujímá velký tibetský modlitební mlýnek se zlatými písmeny na červené látce. V malých oknech posedává nebo visí na zdech osmnáct soch Buddhy a celý prostor naplňuje moderní interpretace tibetské hudby od Rina Capitanaty. V dolním patře, dostupném ze zenové zahrady s Buddhou v lotosovém sedu, poznáte velké filozofy z hor. Z malovaných praporců (thangka) se na vás shovívavě dívají guru Rinpoče a filozof Milarepa.


Recyklovat? Jak kdy

Nádvoří obývá několik soch, nepřehlédnete kamenného Inukskuka, který Inuitům ukazoval cestu. Nejvyšší budovu hradu, Palác, zaplňuje expozice o historii alpinismu. Na zásadních postavách horolezectví - od H.-B. de Saussura přes Georga Winklera až k Lionelu Terraymu - se tu vypráví dějiny zdolávání hor, nechybí fotografie dobrodruhů, jejich obrazy a relikvie. Na hradbách vedoucích k Západní věži se s vámi loučí bronzové sochy himálajských bohů a duchů. Odejít s jejich moudrostí v mysli vám ale není dopřáno. Celou pouť totiž končíte poněkud skeptickým výjevem: vařiče, baterky, plastové lahve, oblečení. Je to odpad, který horolezci nechávají v přírodě.


AUTOR: tomáš wehle

tomas.wehle@economia.cz


Informace

Messner Mountain Museum Firmian

Sigmundkronerstr. 53, Bozen

Tel.: 39 0471 631264

Otevřeno: březen až listopad 10 - 18 h denně mimo pondělí. Vstupné: dospělí 8 eur, studenti a důchodci nad 65 let 6 www.messner-mountain-museum.it

Z Prahy do Bolzana je to asi 670 km, cesta autem trvá šest hodin. Pojedete na Plzeň, Regensburg, Mnichov, Innsbruck a Brenner. Využít můžete i nízkonákladových aerolinek SkyEurope nebo Smart Wings. Z letiště v Milaně/Bergamu jezdí v pátek a o víkendu do Bolzana autobusové transfery.

www.suedtirol.info
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů