Čtvrtek, 18. dubna 2024

Galapágy si musí vydechnout, turisté si nejspíš dají pauzu

Galapágy si musí vydechnout, turisté si nejspíš dají pauzu
Světoznámému souostroví, které je domovem mnoha ohrožených a jedinečných druhů, hrozí zkáza. Podle ekvádorského prezidenta Rafaela Correy je situace tak vážná, že se rozhodl přikročit k razantním opatřením na ochranu Galapážských ostrovů.

Ostrovy jsou nejvýznamnější ekvádorskou turistickou atrakcí, ze které zemi plynou nemalé zisky. Přesto je vláda v Quitu odhodlána v případě potřeby přestat na čas vydávat turistické povolenky pro cestu na souostroví. Zároveň chce přísně regulovat počty lidí, kteří se budou smět na ostrovech usadit.

Přelidnění a rybolov

"Budeme prosazovat sérii opatření, jejichž prostřednictvím chceme překonat obrovskou institucionální, ekologickou a sociální krizi na ostrovech," řekl prezident Correa. Podle něj za tyto problémy mohou předchozí vlády, které je dlouhodobě přehlížely.

Ekologové varují, že celý unikátní ekosystém je ohrožen především kvůli vzrůstajícímu počtu obyvatel ostrovů a postupnému rozšiřování nepůvodních živočišných druhů. Lidé mimo jiné na ostrovy přivezli kozy, kočky a hovězí dobytek.

Problémy způsobuje také stále intenzivnější rybolov. Nebezpečně se snižují hlavně počty žraloků a sumýšů, kteří jsou vyhledávanou pochoutkou ve východní Asii. O kvóty na jejich lov se léta vedou ostré spory.

Minulý měsíc došlo k potyčkám mezi zaměstnanci místních přírodních rezervací a příslušníky ekvádorské armády, kteří podle ochránců přírody lovili ryby v chráněných vodách. Tento případ vyvolal v Ekvádoru velké pobouření a vláda nařídila, aby byl bez odkladu prošetřen.

Právě rybářství je společně s turismem hlavním zdrojem obživy necelých dvaceti tisíc lidí trvale žijících na ostrovech. Ekvádorská vláda však odhaduje, že kromě nich ještě Galapágy nelegálně obývá dalších asi 15 tisíc lidí.

Verdikt UNESCO

Varovná slova ekvádorského prezidenta zazněla v době, kdy na Galapážských ostrovech pobývá skupina odborníků Organizace spojených národů. Ti mají ověřit, v jakém stavu se souostroví nachází a zda by UNESCO mělo Galapágy zařadit na oficiální seznam "ohrožených" území.

Ostrovy sopečného původu se nacházejí asi tisíc kilometrů západně od ekvádorského pobřeží. Mnohé z tamních živočišných druhů se nevyskytují nikde jinde na zeměkouli, kupříkladu leguán mořský, tučňák galapážský, terej modronohý či želva sloní.

Návštěva Galapág s jejich unikátním ekosystémem inspirovala v první polovině 19. století britského přírodovědce Charlese Darwina k vypracování evoluční teorie.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů