Čtvrtek, 25. dubna 2024

Impower Finance podlehla tlaku občanů, představí jiný návrh rekreačního parku

Impower Finance podlehla tlaku občanů, představí jiný návrh rekreačního parku

BOR U TACHOVA – Obyvatelé Borovan a dalších obcí na Tachovsku zřejmě dosáhli dílčího úspěchu ve sporu o výstavbu 'Evropského rekreačního a rekondičního parku'. Investorská společnost Impower Finance po masivních protestech občanů dvanácti obcí ustupuje od budování areálu pro zahraniční turisty v kontroverzní lokalitě u rybníka Fučka. Na dnešním veřejném jednání zastupitelstva města Bor představí investor alternativní umístění svého projektu do oblasti Borečku.

„Pokud je nám známo, v lokalitě Boreček vlastní město asi 70 hektarů pozemků. Jak konkrétně by zde měl být rekreační park situován, zatím nevíme. V každém případě musí  nejprve proběhnout nezávislé hodnocení vlivů projektu na životní prostředí, které ukáže, nakolik je stavba přínosná či škodlivá,“ uvedl zástupce petičního výboru Petice za odmítnutí výstavby Evropského rekreačního parku Jaroslav Bílý. Podrobnosti alternativního návrhu projektu nebyly do dnešního dne známy.

Posledního veřejného zasedání zastupitelstva města Bor, které se konalo v městském kině 30. března, se zúčastnily více než dvě stovky obyvatel Boru a okolních obcí. Drtivá většina z nich ve více než dvouhodinové diskusi se zástupcem společnosti Impower Finance Ivanem Dunovským investiční záměr jednoznačně odmítla. Lidem vadí především znepřístupnění velké části nedotčeného lesního komplexu, zábor rybníka Fučka, výstavba nových silnic a enormní nárůst automobilové dopravy a produkce odpadů. Občany znepokojuje také to, že rekreační komplex má vytvářet především pracovní místa s nízkou kvalifikací. Již dříve podepsalo petici proti výstavbě areálu přes pět stovek obyvatel z dvanácti obcí.

Podle zástupce obyvatel postižených obcí Jaroslava Bílého podniká dřívější petiční výbor v poslední době další kroky k zamezení výstavby rekreačního parku u Borovan. „Vyzvali jsme město Bor, aby zrušilo žádost o změnu územního plánu, kterou minulé zastupitelstvo odeslalo na Krajský úřad Plzeňského kraje. Sestavili jsme rovněž přípravný výbor nového Občanského sdružení Borovany a požádali o jeho úřední registraci. Obáváme se, že hrozba poškození našeho životního prostředí zatím nepominula,“ uvedl Bílý.

Veřejné zasedání zastupitelstva Boru u Tachova se koná ve středu 25. dubna 2007 od 17 hodin v zámku Bor. Zastupitelé by měli mimo jiné rozhodnout také o požadavcích, které jim předal přípravný výbor občanského sdružení Borovany.

Společná tisková zpráva petičního výboru Petice za odmítnutí výstavby Evropského rekreačního parku a Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů