Sobota, 20. dubna 2024

ZA PŘÍRODOU A PAMÁTKAMI NOVOHRADSKA

ZA PŘÍRODOU A PAMÁTKAMI NOVOHRADSKA
Nové Hrady – Tereziino údolí 2 km – Cuknštejn 5 km – Humenice 6 km – Svébohy 8 km – Střeziměřice 9 km – Žumberk 12 km – Žár 15 km – Svaryšov 17 km – Janovka 18 km – Kapinka 21 km – Nové Hrady 26 km.

Tato cyklotrasa, vedoucí ekologicky čistou krajinou, takřka nedotčenou průmyslovou činností, začíná v městečku Nové Hrady a zde také končí. Okružní cyklotrasa o délce 26 km je středně náročná s převýšením okolo 100 metrů, vhodná pro trekking a horská kola. Je vedena zejména pro silnicích III. třídy, ale i po hrázi přehrady a polních i lesních cestách, je značena silničními ukazateli a turistickými značkami. Na trasu si vyčleňte 3 až 4 hodiny.

Dříve než vyjedete, doporučujeme vám se porozhlédnout v malebném městečku Nové Hrady. Navštívit zde můžete zrekonstruovaný středověký hrad Nové Hrady s obrazovou galerií, loveckými zbraněmi, dobovým nábytkem a zdejším černým sklem – hyalitem. Na opačném konci městečka stojí empírový Nový zámek, který je obklopen zámeckým parkem. V centru městečka upoutá vaši pozornost gotický kostel sv. Petra a Pavla a klášter servitů. V žádném případě si však nenechte ujít prohlídku unikání barokní lékárny ze 17. století, jejíž komplexně zachovalý mobiliář byl umístěn v domě č. 14 u kostela a dnes je v něm bylinná apatyka a kavárna. Na náměstí Republiky, které je výchozím bodem naší trasy, stojí Rezidence – panský barokní rožmberský dům. Na tomto náměstí se před odjezdem můžete posilnit v restauraci Tereze s výtečnou kuchyní, anebo si zakoupit na cestu čerstvé a křupavé pečivo pekařství Vondrová. Na náměstí jsou i dvě parkoviště, jedno poblíž kostela sv. Petra a Pavla, druhé u budovy Městského úřadu.

Tak a teď již šlápněme do pedálů. Z náměstí pojedete okolo středověkého hradu do osady Údolí, na jejímž konci je rozložen přírodně krajinářský park Tereziino údolí. Vede v něm naučná stezka, která je podrobně popsána ve stati věnované pěším vycházkám. Naše trasa zvolna stoupá k Cuknštejnu. Goticko-renesanční tvrz Cuknštejn je velmi pěknou ukázkou zemanského sídla. Je to čtyřkřídlá stavba s pavlačovým nádvořím a osmibokou věží. Tvrz je v soukromém vlastnictví, probíhá zde celková rekonstrukce a počítá se také s otevřením historické expozice.

Za Cuknštejnem přejedete po hrázi Humenické přehrady, zásobárny pitné vody na říčce Stropnici a dojedete do osady Humenice. Z Humenice vás cesta povede do osady Svébohy s renesanční tvrzí, přestavěnou na hospodářské stavení a barokní kaplí z 18. století. Poté se osadou Střeziměřice a stupáním dostanete na mírné návrší, kde při břehu Svinenského potoka stojí jedna ze tří částečně opevněných vesnic v Evropě – Žumberk. Ve vsi naleznete tvrz z 15. století. Z této doby pochází rovněž i opevnění vsi hradbami za zachovalými baštami. Tvrz je sídlem muzea s velmi pěknou expozicí lidového malovaného nábytku v jižních Čechách z období od druhé poloviny 18. století do konce 19. století. Ve vsi stojí rovněž gotický kostel sv. Jana Křtitele.

V Žumberku se můžete taktéž ubytovat za slušnou cenu v penzionu Marie, nebo využít jeho restauračního zařízení. Najdete zde vyhlášenou českou kuchyni a v letních měsících je otevřena Venkové terasa s venkovním grilem. Ke koupání lze využít malou přehradní nádrž přímo pod středověkou tvrzí.

V obci Žár vybudovali v dřívějších dobách rybník stejného jména, patřící k nejstarším rybníkům v Čechách, který lze využít ke koupání. Pak vaše cesta střídavě stoupá a klesá k osadám Svaryšov a Janovka, kde stojí pseudogotická kaple z konce 19. století, načež se dostanete do míst zvaných Kapinka, s rozsáhlým polesím a romantickým lesním Čertovým rybníčkem a poslední kilometry pak již vystoupáte zpět do městečka Nové Hrady.

21.04.2007 Glet Jiří
http://www.turistika.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů