Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tip na výlet - Bořeň pro milovníky přírody i horolezce

Tip na výlet - Bořeň pro milovníky přírody i horolezce

Bořeň, skalnatý vrch ležící jižně od Bíliny, je od Loun vzdálen něco málo přes třicet kilometrů. Německy se nazývá Borschen, je součástí Českého středohoří a jeho vrchol dosahuje výšky 539 metrů.

Bořeň od severozápadu

Tato přírodní rezervace, ve které se daří hned několika vzácným druhům rostlin a živočichů, je největší povrchový znělcový (fonolitový) útvar ve střední Evropě. Pokud vám nebude stačit obyčejná procházka naučnou stezkou, která vede z města Bílina až na vrchol Bořně a krásný rozhled do krajiny, můžete využít cvičných horolezeckých terénů (až 100 m vysoké skalní stěny), které se zde nacházejí.

Znělcová skála je ve většině sektorů pevná a nabízí rozmanité možnosti stěnového, spárového i komínového lezení. Vysoké stěny, zvláště na severu, poskytují možnosti vícedélkových výstupů horského charakteru. V současnosti na Bořeni existuje přibližně čtyři sta cest všech obtížností.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů