Pátek, 19. dubna 2024

Ochránci přírody protestují proti kácení alejí kolem cest

Ochránci přírody protestují proti kácení alejí kolem cest

VALAŠSKO -  Příliš mnoho stromořadí kolem cest na Valašsku nestojí. Přesto se však o jejich osud obávají ochránci přírody, kteří v současné době sbírají podpisy pod protestní petici proti celorepublikovému kácení alejí podél silnic.

Bojí se totiž, že by také stromořadí kupříkladu kolem cesty z Hutiska na Soláň nebo třeba mezi Kelčí a okolními vesnicemi mohly brzy padnout. Ministerstvům dopravy a životního prostředí i řediteli Ředitelství silnic a dálnic ČR proto zaslali organizátoři petice dopis. „Důrazně protestujeme proti zahájenému a v současné době prováděnému plošnému kácení stromů a stromořadí podél komunikací všech typů, které zásadně mění charakter krajiny naší země. Žádáme zadání podnětu ke změně legislativy tak, aby se podobná situace již nikdy nemohla opakovat,“ uvedl oprávněný zástupce petičního výboru Libor Štěrba.

I když se podle organizátorů petice charakter dopravy změnil, krajina a její stěžejní prvky nemohou stále jen ustupovat těm, kteří nedodržují pravidla bezpečnosti na silnicích na úkor všech ostatních. „Nyní je pod argumenty ochrany života a v pýše a nadřazenosti některých úředníků ničen život sám. Život nepatří úřadníkům a firmám, ale nám lidem,“ uvádí se v textu petice.

Pod záminkou ochrany zdraví a lidských životů je nyní podle organizátorů petice umožněno kácet stromy okolo silnic do vzdálenosti až pět metrů od krajnice. „V našem okrese převažují kolem cest spíše ovocné stromy. Klasická stará lipová alej ale je třeba u cesty z Choryně směrem na Hustopeče nad Bečvou nebo v Dolní Bečvě alej Hynka Tošenovského,“ připomněl meziříčský ochránce přírody Jiří Jurečka. Zatím se podle jeho slov na Valašsku požadavky na větší kácení stromů v alejích nevyskytly, kromě Nádražní ulice ve Valašském Meziříčí. „Tam ale byly topoly pokáceny z věkových a zdravotních důvodů v souladu se zákonem. Kácení zatím do našeho kraje výrazněji nezasáhlo, ale chceme ochránit cenné staleté aleje i jinde. Může totiž nevratně změnit tvář české krajiny,“ vysvětlil ochránce přírody.

Petici za záchranu stromů je možné podepsat v kanceláři ČSOP Valašské Meziříčí v budově dětské knihovny. „Akce probíhá průběžně, ale čím rychleji budou přibývat podpisy, tím bude účinnější,“ dodal Jiří Jurečka.
 Jan Patkoš

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů