Čtvrtek, 28. března 2024

Rokycanští ochránci přírody míří na Šumavu

Rokycanští ochránci přírody míří na Šumavu

Rokycanští ochránci přírody pořádají v sobotu 12. května zajímavý turisticko-přírodovědný zájezd na Šumavu a přidat se k nim může kdokoliv. Vypraví se pohodlným autobusem tentokráte do Vimperka a na Plešné jezero.
Sraz je již v sedm hodin před rokycanským vlakovým nádražím a odtud se po úvodním slově vypraví na Šumavu – jednoho z nejkrásnějších koutů naší vlasti. Dopoledním cílem putování bude malebné městečko Vimperk, které leží v údolí řeky Volyňsky na úpatí Boubínského pralesa v nadmořské výšce 700 metrů nad mořem. V blízkosti města začíná území Národního parku Šumava a Chráněné krajinné oblasti se stejným názvem. Město v minulosti proslulo sklářstvím a knihtiskem, později textilním průmyslem, elektronikou a nábytkářským průmyslem. V současnosti zde působí rozvíjející se podniky Rohde a Schwarz, Vimperská masna, Sklárny Vimperk a několik malých tiskáren.
Na odpoledne je pro příznivce turistiky a přírody připravena vycházka k Plešnému jezeru, které se rozkládá na svahu hory Plechý v nadmořské výšce 1.089 metrů asi 17 kilometrů jižně od Volar. Vzniklo podobně jako ostatní šumavská ledovcová jezera. Je zhruba 18 metrů hluboké a 7,5 hektaru velké. Výchozím bodem k zhruba osmikilometrové trase k Plešnému jezeru bude Nová Pec – malé šumavské městečko známé jako výchozí bod k mnoha dalším výletům po Šumavě / Schwarzenberský plavební kanál, Medvědí stezka aj. /.
Nová Pec byla založena jako dřevařská osada v 17. století, přičemž první zprávy pocházejí již z roku 1686 a patřila tehdy k českokrumlovskému panství. V období po 2. světové válce byla téměř vysídlena. Dnes je významným střediskem letní rekreace. V obci nejsou dochovány žádné významnější památky. Pouze šumavskou architekturu připomínají renovované původní vesnické chalupy s typickou zvoničkou na střeše, které však lze vidět i jinde.
Máte-li tedy zájem neváhejte, neboť zbývá posledních několik míst. Zájemci se mohou hlásit na adrese : ZO ČSOP Rokycany, Švermova 748/II, 337 01 Rokycany, tel. 371 722 686 nebo 603 239 922. Cena zájezdu byla stanovena na 250,- Kč a připomínáme, že s námi se za krásami naší vlasti může vydat kdokoli, tzn. i neregistrovaný člen Českého svazu ochránců přírody.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů