Pátek, 29. března 2024

Nové knihy - Fotolovy - naučte se fotografovat dobře zvířata v přírodě

Kniha je členěna do čtyř částí: “Fotografická výbava”, “Základy dobré fotografie”, “Praxe” a “Fotografování v ročních obdobích”.
Nové knihy - Fotolovy - naučte se fotografovat dobře zvířata v přírodě

Úvodem

Na recenzi této knihy jsem se nesmírně těšil, nejenže tématicky spadá do oblasti fotografie, kterou se zabývám, navíc ale i osobně znám jejího autora. A hned v úvodu lze říci, že zklamán jsem určitě nebyl. Na druhé straně mě ale napsání recenze v některých ohledech trochu paradoxně dost potrápilo - hodnocení nebylo zcela triviální. Ale pojďme se na knihu podívat podrobněji.

K obsahu

Kniha je členěna do čtyř částí: “Fotografická výbava”, “Základy dobré fotografie”, “Praxe” a “Fotografování v ročních obdobích”.

První část “Fotografická výbava” zabírá 15 stran a na rovinu řečeno, jde o nejproblematičtější část knihy. Nejde ani snad o nějaké faktické chyby, v tomto ohledu jsem nenašel nic zásadního. Připadá mi ale, že v mnoha věcech je kapitola spíš jen takovým “naťuknutím” problematiky, které zkušenějšímu fotografovi nic moc nedá, pro začátečníka je ale naopak až příliš stručné a může ho s trochou smůly i zmást. Vyloženě kritický bych pak byl ke stránce o archivaci snímků, nastíněný systém s adresářovou strukturou už je v dnešní době poněkud překonaný a rozhodně ho pro nově budovaný archiv nedoporučuji následovat.

Druhá část “Základy dobré fotografie” v délce 25 stran již začíná ukazovat sílu knihy. Jde o řadu praktických rad, navíc podložených názornými fotografiemi ohledně kompozice, měření expozice, atd. Kladně lze hodnotit i kapitoly o aranžované fotografii a focení v zoo - na rozdíl od některých jiných zdrojů se tato kniha nevyhýbá ani těmto někdy kontroverzně vnímaným tématům.

Pravá síla knihy ale začíná až třetí částí “Praxe” (50 stran). Dočteme se zde řadu rad na téma přiblížení se k zvířatům, použití krytů, posedů či maskování. Toto pokládám za možná nejcennější, jde totiž o rady silně cílené na české podmínky, které jsou v tomto ohledu velmi náročné. Zajímavé jsou i tipy kolem focení ptáků na krmítkách či u hnízd. Za Rosťovu specialitu pak lze označit část o focení ptáků na vodě s použitím fotovorů atd. Ne že bych o této technice nečetl nikde jinde, ale popravdě lidí, kteří by práci s fotovorem věnovali tolik času, jako autor této knihy, nebude příliš mnoho ani mimo ČR. Námitky pak nelze mít ani proti části o focení ptáků za letu - opět řada zajímavých postřehů se spoustou pěkných ilustračních fotografií. Trochu sporně na mě působí jen kapitola o zkušenostech z Yellowstone, nikoli obsahem, ten je zajímavý a poučný, spíše mi nějak nezapadá do celkové struktury knihy. Určitě ale ani ničemu neuškodí.

Posledních 60 stran knihy by se dal klidně označit také za praxi, jde o řadu zkušeností členěných podle ročních období. Tato část knihy obsahuje asi největší procento ilustračních fotografií, místy jde spíše o autorskou galerii, s ohledem na jejich podrobný popis z hlediska techniky vzniku jsou však i ony cenným studijním materiálem. I tato část je podle mého názoru velice přínosná.

Klady a zápory knihy

V úvodu jsem napsal, že mě tato recenze docela potrápila. Důvod je prostý, je dost složité hodnotit knihu, která prostě nemá v ČR konkurenci. Toto není přehnané, moje knihovna knih o fotografii je poměrně obsáhlá a speciálně o téma focení přírody se zajímám velmi intenzivně, ale opravdu mě nenapadá naprosto nic porovnatelného od českého autora, co by vyšlo po roce 1989 a dost možná vůbec. Od zahraničních autorů by se pár porovnatelných titulů našlo, třeba již dříve recenzovaný Art Morris (viz související odkazy), ale nejsem si vědom, že by něco podobného vyšlo i v českém překladu, takže je to těžké porovnávat.

Co tedy uvést jako nejsilnější stránky knihy? Asi především právě její český původ. Nemám teď na mysli žádný nacionalismus, podstatný je zcela praktický fakt, že obsah je primárně cílen na domácí lokality a tedy plně využitelný i těmi, kteří si větší cestování dovolit nemohou. A o tom, že styl fotografování zvířat u nás není zdaleka totožný s jejich fotografováním například v USA bych mohl sám dlouze vyprávět. Zcela konkrétně jsou pak velmi silné části o úkrytech, fotovorech atd., tyto kapitoly by jistě obstály i ve světové konkurenci. Žádné námitky nelze mít ani proti části o kompozici, cestě k ostrým fotografiím, atd. Vůbec obecně je třeba ocenit fakt, že v knize není k nalezení mnoho nepřesností či dokonce vyložených chyb nebo slabých částí - buď se tentokrát věnovalo redakční práci více úsilí než je v ČR (bohužel) špatným zvykem anebo je prostě autor tak dobrý (ahoj Rosťo :-)).

A slabiny? Kniha opravdu nemá snad žádnou nepovedenou část, spíš je na místě upozornit, co v ní není, ač by to nebylo od věci. Například by vůbec neuškodilo něco napsat (dost možná i samostatnou kapitolu) o postprocesingu, prakticky všechny snímky v knize jsou již foceny digitálně, o zpracování tam ale nenajdeme prakticky nic. Přitom je to mimořádně důležité! V tomto je například vynikající nové vydání již zmíněné knihy Arta Morrise. Jistě by se daly rozvést i některé techniky, až příliš stručné mi třeba přijdou informace o použití fotoblesku, což je přitom podle mého názoru taky velmi podstatné. A jak jsem již zmínil, rozšířit by se asi dala prakticky celá první část knihy.

Celkové hodnocení

Není moc co dodat - i přes některé drobné výtky by recenzovaná kniha měla pro každého zájemce o fotografování zvířat a ptáků patřit k prakticky povinné výbavě knihovny, nic lepšího v češtině patrně nikdy nevyšlo. Dovolím si navíc tvrdit, že tato kniha je jako jedna z velmi mála původních českých knih o fotografii srovnatelná i v celosvětovém měřítku a na místě autora a vydavatele bych se velmi vážně zamyslel nad případnou možností vzniku anglického překladu, úspěch i mimo ČR se mi vůbec nezdá být nemožný. Kniha si podle mě plně zasluhuje mediální pozornost, kterou její vydání vzbudilo.
Celkové hodnocení každopádně zní “vysoce doporučeno”!!!

Ještě poznámka závěrem - jak je u Zoneru dobrým zvykem, lze na jejich webu kromě běžného popisu najít i skoro 30 stran ukázek ve formátu PDF, takže si každý může udělat velmi podrobné info o knize již před koupí. V okamžiku publikace recenze byl přímý odkaz tento, v případě, že by se v budoucnu změnil, knihu jistě snadno naleznete na Zoner Pressu sami...

Fotolovy - naučte se fotografovat dobře zvířata v přírodě
Autor: Rostislav Stach
Vydavatel: Zoner press
Rozsah: 176 stran
ISBN: 978-80-86815-55-8
Cena: 360,- Kč

Tomáš Hrubý
www.fotozona.cz

Zdroj: http://www.paladix.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů