Sobota, 20. dubna 2024

Tradiční Den Země na letišti Točná

Tradiční Den Země na letišti Točná

Již popáté se 01/71. ZO ČSOP Koniklec podílela svým programem na oslavě svátku Dne Země na letišti Točná, kterou pořádal  21.dubna 2007 odbor Životního prostředí MČ Praha 12. Tradiční soutěžní stezka však letos nevedla Komořanským lesem, ale jako v roce 2004 Modřanskou roklí podél Libušského potoka až k přehradě, což bylo inspirací k tématu celé soutěže – Cesta úhoře do Sargasového moře.

Žáci se měli vcítit to role úhoře říčního, který musí urazit několik stovek kilometrů než dorazí do Sargasového moře, kde se může rozmnožit. Mladší žáky čekali na cestě různí chránění živočichové, které může úhoř na své cestě potkat, například bobr evropský, užovka podplamatá či škeble říční. Starší žáci zase museli v roli úhoře na šesti stanovištích bojovat s různými nástrahami a nebezpečenstvími, měli například proplout eutrofizovanými vodami, přehradami či se vyhnout vlečnými sítím. Soutěže se zúčastnilo 29 týmů, celkem 49 dětí.

Na letišti Točná čekal soutěžící, ale i veřejnost náš informační ČSOP Koniklec s tradičním prodejem knih s tématem ochrany přírody a doprovodný program, kde se mohli kolemjdoucí dozvědět a sami si zkusit, jak správně vyrobit ptačí budku nebo jak funguje ekosystém rybníka. Ve tři hodiny bylo slavnostní vyhlášení vítězů a předání diplomů a odměn. Počasí bylo velmi příznivé, což mělo určitě také vliv na dobrou náladu všech zúčatněných.

Více informací o Dni Země i dalších akcích pro veřejnost 01/71: ZO ČSOP Koniklec naleznete na csop.koniklec.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů