Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dravce lovící z vodní hladiny předvádí plzeňská ZOO

Dravce lovící z vodní hladiny předvádí plzeňská ZOO

Dravce lovící kořist z vodní hladiny mohou sledovat při pravidelných sokolnických ukázkách návštěvníci plzeňské zoologické zahrady. ZOO v Plzni je v současné době jediným místem v republice, kde je možné tuto atrakci vidět. Už druhým rokem tu působí jihočeský sokolník Milan Zaleš, který předvádí v amfiteátru asi dvacítku dravců a sov a kromě pondělí také dvakrát denně ukázky sokolnictví.

Zejména čtyři orli mořští lidem ukazují, jak dovedou s různou mírou elegance sebrat potravu hozenou přímo na vodní hladinu. Zatímco ptáci Pat a Mireček a většina orlů se za elegantního letu jen lehce dotkne pařáty hladiny a sebere z ní hozenou potravu, roční Mat, který ještě toto umění neovládá, do vody skočí a doslova se v ní vykoupe. Orli mořští se v přírodě živí převážně rybami, takže v Plzni mohou lidé vidět jejich přirozený způsob lovu.

Sokolnické dravce má Milan Zaleš kvůli výcviku od jejich časného mládí. Protože orly mořské, pocházející z odchovu ze zooparku v Chomutově, nemohli lov z hladiny učit jejich rodiče, museli to zvládnout sami. "U Mařenky jsem to zkoušel asi dva roky příležitostně, ale první dva roky se jí to moc nedařilo, skočila do vody a vykoupala se. Pak najednou to začala brát. Mireček s Patem to pochopili na osmý, devátý pokus, ale Mat to zkouší dva měsíce a pořád nic," řekl sokolník.

V plzeňské zoo a doma má celkem 38 dravců včetně vzácných druhů, patří mu také 11 orlů několika druhů, což je největší tuzemská soukromá kolekce.

Kromě lovu orlů mořských, ročních Pata a Mata, šestiletého Mirečka a osmileté Mařenky, lovících na vodní hladině, letos obohatí sokolnické ukázky také vzácné mládě kondora havranovitého. Bude prvním v republice, který bude vidět při sokolnických ukázkách. Jmenuje se José, nebo taky Pepíček, ale jestli je to kluk nebo holka se zatím neví. Mládě se zatím zbytky prachového dětského šatu bude asi za měsíc létat. Sokolník plánuje, že s ním bude předvádět vyhledávání potravy. Kondoři jsou mrchožrouti a mají velmi dobře vyvinutý čich. Zaleš by proto s Josém a později možná i se supy chtěl lidem předvést, jak tito ptáci dokážou ukrytou mršinu po čichu najít.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů