Čtvrtek, 28. března 2024

Evropský den parků v Národním muzeu

Evropský den parků v Národním muzeu

Ve čtvrtek 24. května slaví všechna chráněná území v Evropě svůj svátek – Evropský den parků. Již od minulého víkendu v celé řadě českých chráněných území probíhají nejrůznější akce pro veřejnost – jejich přehled najdete na stránkách našich národních parků a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (odkazy viz níže). Ministerstvo životního prostředí a Národní muzeum připravily pro školy a veřejnost promítání filmů o přírodě v přednáškovém sále Národního muzea.

 

Program projekcí, na něž je vstup zdarma, najdete zde. Kapacita sálu  je 100 míst. Vstup na promítání zdarma. V případě hromadné návštěvy prosíme, aby návštěva byla předem dohodnuta  s RNDr. Evou Skalníkovou, tel. 267 122 546, e-mail: eva_skalnikova@env.cz  a místa byla včas rezervována.

Program promítání pro školy:

1. -3. ročník základních škol, 9:00 – 10:15:

Povodí Punkvy, ČR, režie Jiří Petr, 19´

Povodí Punkvy v CHKO Moravský kras je jednou z evropsky významných oblastí, spadající pod soustavu chráněných území, nazvanou – Natura 2000.

Prapodivný svět, ČR, režie Steve Lichtag, 26´

Karpatské vrchy (CHKO Bílé Karpaty) jsou protkány stovkami malých potůčků, jedním z nich je Vlčí potok. Na své cestě vytváří desítky malých tůní. Nám lidem se zdají prázdné, jsou ale plné života. A v každé se odehrává nespočet příběhů jejich podivuhodných obyvatel. Cena za scénář EKOFILM 2006.

Tuleni a mroži, Kanada, český komentář, 23´

Podíváme se vodního světa, kde mroží matky pečují o svá mláďata, a na arktického pobřeží, kde tuleni a lvouni loví ryby a vody se mohou přeměnit v past.

4.- 6. ročník základních škol, 10:30 – 11:45:

Povodí Punkvy, ČR, režie Jiří Petr, 19´

Povodí Punkvy v CHKO Moravský kras je jednou z evropsky významných oblastí, spadající pod soustavu chráněných území, nazvanou – Natura 2000 .

Prapodivný svět, ČR, režie Steve Lichtag, 26´

Karpatské vrchy (CHKO Bílé Karpaty) jsou protkány stovkami malých potůčků, jedním z nich je Vlčí potok. Na své cestě vytváří desítky malých tůní. Nám lidem se zdají prázdné, jsou ale plné života. A v každé se odehrává nespočet příběhů jejich podivuhodných obyvatel. Cena za scénář EKOFILM 2006.

Medvědi! Medvědi! Medvědi!, Kanada, český komentář,             23´

Medvěd černý, grizzly a medvěd lední se dají nalézt téměř v celé Severní Americe.

 

Program promítání pro veřejnost:

13:00 – 13:30: Prapodivný svět, ČR, režie Steve Lichtag, 26´

Karpatské vrchy (CHKO Bílé Karpaty) jsou protkány stovkami malých potůčků, jedním z nich je Vlčí potok. Na své cestě vytváří desítky malých tůní. Nám lidem se zdají prázdné, jsou ale plné života. A v každé se odehrává nespočet příběhů jejich podivuhodných obyvatel. Cena za scénář EKOFILM 2006

13:30 – 14:00: Kalamita aneb srdečný pozdrav od Šumavy k Tatrám, ČR, režie Martin Slunečko, 26´

Jaroslav Dušek v televizním  dokumentu o křehké rovnováze lesa, který ve Vysokých Tatrách zmizel za jeden den, zatímco na Šumavě mizí už čtyřicet let. Je snadné obnovit divočinu v nejvyšších oblastech Šumavy?

14:00 – 15:30: Nepříjemná pravda, USA, čes. titulky, 93´

Působivý dokument režiséra Davise Guggenheima, v němž bývalý viceprezident Spojených států amerických Al Gore důrazně varuje před jedním z hlavních strašáků moderní doby – globálním oteplováním.

 

 

Další informace:

http://www.ochranaprirody.cz

http://www.npcs.cz

http://www.krnap.cz

http://www.nppodyji.cz

http://www.npsumava.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů