Čtvrtek, 25. dubna 2024

Správa a Štátne lesy TANAP-u predstavili projekt na záchranu kamzíka a svišťa

Správa a Štátne lesy TANAP-u predstavili projekt na záchranu kamzíka a svišťa

Vysoké Tatry 24. mája (TASR) - Projekt záchrany ohrozených druhov tatranskej fauny - kamzíka a svišťa predstavili novinárom pracovníci Správy TANAPu a Štátnych lesov TANAPu ako súčasť podujatí venovaných dnešnému Európskemu dňu parkov. Do projektu sa zapojila aj spoločnosť ENEL Slovenské elektrárne.

"Koncom 80-tych rokov začal rapídny pokles počtu kamzíkov a svišťov, hrozilo dokonca ich vyhynutie. Vypracovali sme projekt záchrany oboch ohrozených druhov. Spolupráca s ENEL-om nám umožní získať potrebné údaje a zlepšiť vybavenie strážcov prírody," konštatoval riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko. Spresnil, že ENEL prisľúbil 20 tisíc eur, ktoré chcú využiť okrem iného aj na reintrodukciu niekoľkých jedincov svišťa do Belanských Tatier, kde v súčasnosti žije iba jediný exemplár. V tejto časti Tatier žila v minulosti početná populácia svišťa, dodal Majko.

Alarmujúci pokles počtu kamzíkov, ako konštatoval pre TASR, sa podarilo zastaviť vďaka projektu, ktorý realizovali v ostatných piatich rokoch. Populácia kamzíka vo Vysokých Tatrách sa postupne zvyšuje, i keď zďaleka nedosahuje stavy spred 80. rokov minulého storočia, keď žilo v Tatrách vyše tisíc kamzíkov.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů