Úterý, 23. dubna 2024

Pobytové ekologické centrum otevřeno

Pobytové ekologické centrum otevřeno
Ekocentrum Paleta, které má i pobočku v Chrudimi, otevřelo 30. května 2007 svoje pobytové středisko ekologické výchovy v Oucmanicích nedaleko Chocně. Slavnostního otevření se zúčastnil i místostarosta města zodpovědný za neziskový sektor Roman Málek, který nejenom předal pozdrav od starosty ve formě tří lahví vína, ale i osobní dar v podobě rychlovarné konvice.

„Otevření Pobytového střediska ekologické výchovy Pardubického kraje v Oucmanicích je pro Ekocentrum PALETA novou etapou činnosti. Tak jako třeba při vstupu do manželství začínáme „nový život“ téměř od nuly, tak i pro nové středisko potřebujeme vybavení, které bude sloužit k zajištění vzdělávacích aktivit pro děti. Dovolili jsme si proto připravit seznam potřebných věcí pro chod střediska v Oucmanicích,“ vyzývají webové stránky Palety k podpoře.

Slavnostního aktu se zúčastnil též krajský radní zodpovědný za oblast životního prostředí, zemědělství a venkov Petr Šilar a jeho kolegyně z Rady Pardubického kraje Marie Málková a Jana Smetanová. Vzácnými hosty byli i členové parlamentu Alena Páralová, Libor Ambrozek, Radko Martínek a mnozí další.

Majitelem a provozovatelem zařízení je Ekocentrum Paleta, jehož ředitel Jiří Bureš podporován Čiperkami, hudebním kroužkem z Čeperky, seznámil hosty slavnostního aktu s objektem centra, jeho budoucím využitím a poděkoval také všem, kteří se na stávající podobě zařízení podíleli. Mezi nimi nechyběli zástupci Ministerstva životního prostředí, Státního fondu životního prostředí, realizátora stavby, obce Oucmanice a samozřejmě ani představitelé Pardubického kraje. „S panem ředitelem Burešem jsme na tomto dvoře stáli v roce 2003 a musím říct, že když vidím dnešní podobu okolních staveb a srovnám ji s tím stavem před čtyřmi roky, považuji to za malý zázrak. Zázrak, který by nebylo možné uskutečnit bez takových nadšenců, jakým je právě pan ředitel, který svým elánem strhl i všechny ostatní. V takové atmosféře je sehnání potřebných financí už jen maličkostí,“ navázal s nadsázkou krajský radní Petr Šilar. I on však vzápětí poděkoval všem investorům a vyslovil přání, aby spolupráce na dalším rozvoji centra zdárně pokračovala.

Pobytové ekologické centrum Oucmanice vzniklo přestavbou původního statku z roku 1787. Stavení sloužilo hospodářským účelům až do konce 20. století, poté je jako opuštěné koupilo v roce 2003 občanské sdružení Ekocentrum Paleta a jeho představitelé se jej ve spolupráci s Pardubickým krajem rozhodli přebudovat na zařízení, které bude sloužit k pobytu dětí a jejich ekologickému vzdělávání. To se po roce a půl stavebních úprav, na něž více než pěti miliony korun přispěl Pardubický kraj a dalšími 25 miliony ostatní investoři, podařilo a zařízení je připraveno k provozu. Nízkoenergetické budovy vybavené slunečními kolektory či kořenovou čistírnou odpadních vod nabízejí mimo jiné ubytování pro čtyřicet dětí, dvě studovny či minimuzeum dobového zemědělského náčiní. Součástí objektu je i chlívek, který v současné době obývají dvě prasátka a slepičky Anče, Kuba a Hajnej. „Tento statek patřil v minulosti rodině Lenochů, její členové však rozhodně líní nebyli a velice zdárně spravovali i přilehlé pozemky. Já doufám, že líní nebudeme ani my a ukážeme všem dětem, které k nám zavítají, jak žít v souladu s přírodou,“ uzavřel svoji řeč ředitel ekocentra Jiří Bureš.

http://www.chrudimka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů