Sobota, 20. dubna 2024

Ekológovia odmietli cenu ministra

Ekológovia odmietli cenu ministra

Prístup štátu k ochrane prírody tak pobúril výkonného riaditeľa združenia Živá planéta a pedagóga Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Petra Saba, že odmietol prevziať Cenu ministra životného prostredia 2007. Ministrovi Jaroslavovi Izákovi napísal, že "v situácii bezprecedentného ohrozenia podstaty ochrany prírody na Slovensku zo strany štátnych inštitúcií", cenu prevziať nemôže.

Ministerstvu a Štátnej ochrane prírody v liste vyčíta, že "systematicky oslabujú ochranu najvzácnejších pokladov prírody Slovenska", pripomína aféry zbavenia sa niektorých riaditeľov národných parkov, ignorovanie protestov, zastrašovanie pracovníkov, nový návrh zonácie TANAP-u. "Mojím snom je uchovanie nádhernej prírody a krajiny Slovenska vrátane zachovania funkcií ekosystémov pre spoločnosť, a nie reštaurácie na hrebeni hôr," píše Sabo.

Hovorca rezortu Peter Višváder hovorí, že k odmietnutiu ceny ministerstvo nemá čo povedať. "Je to osobná vec pána Saba. Mal si to vykonzultovať s navrhovateľmi. Na ocenenie ho navrhli tri združenia a minister v dobrej vôli návrh posúdil a podpísal," hovorí Višváder.

Sabo tvrdí, že o návrhu občianskych združení nevedel. "Známi mi povedali, že ministerstvo dalo moje meno na internetovú stránku s tým, že som dostal cenu ministra. Tak som hneď napísal list, že cenu odmietam. V situácii, keď je katastrofálna situácia ochrany prírody, nemôžem sa tváriť, že sa ma to netýka a ísť si po cenu ministra," hovorí.

K Sabovi sa v stredu pridala aj organizácia Centrum environmentálnych aktivít, ktorej vedenie tiež odmietlo cenu ministra.

http://spravy.pravda.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů