Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sdružení obcí Plzeňska odmítá nový orgán ochrany přírody

Sdružení obcí Plzeňska odmítá nový orgán ochrany přírody

Plzeň - Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) dnes odeslalo poslancům parlamentu a Svazu měst a obcí ostrý protest proti zřízení Státní agentury ochrany přírody a krajiny jako orgánu ochrany přírody. S tím počítá druhá verze návrhu novely zákona o ochraně přírody a krajiny z roku 1992. ČTK to řekl šéf sdružení Jaroslav Perlík.

"Nesouhlasíme se vznikem dalšího nového centrálního státního orgánu, který by zasahoval do kompetencí územních orgánů bez znalosti místních poměrů," dodal. Jeho vytvoření jde podle SMOPK proti reformě územní veřejné správy založené na decentralizaci.

"Tímto orgánem by se legalizovalo spojení správ chráněných krajinných oblastí (CHKO) s Agenturou ochrany přírody a krajiny (AOPK)," dodal. Hlavním posláním agentury by měl být nadále odborný servis orgánům státní a veřejné správy. Proto byla kdysi zřízena dostupnější územní střediska. Pokud by se stala správním orgánem, AOPK by hlavní funkci ztratila. Správy CHKO jsou podle sdružení zřizovány výhradně ke správě vymezeného území a v zákoně by měly zůstat jako samostatné orgány.

"Nesouhlasíme s odejmutím kompetencí pověřeným úřadům druhého stupně v oblasti ochrany přírody a krajiny," uvedl místopředseda SMOPK a náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík.

Státní správa v ochraně přírody je podle SMOPK značně roztříštěná a zřízením "zbytečného centrálního úřadu" by se stav mnohonásobně zhoršil.

"Naopak souhlasíme, aby o kácení silniční zeleně a dřevin rozhodovaly obce, i když to zvýší administrativní zátěž hlvaně pro malé vesnické úřady," uvedl Perlík. Výhodou by byla možnost uložení náhradní výsadby, i když ne všechny obce to budou využívat.

Václav Prokš

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů