Sobota, 20. dubna 2024

Příroda je plná mláďat. Psi je mohou doslova roztrhat!

Příroda je plná mláďat. Psi je mohou doslova roztrhat!

MLADOBOLESLAVSKO - Volně pobíhající psi jsou v posledních dnech postrachem všech myslivců. Důvod je jednoduchý – čerstvě narozená mláďata. Ta jsou totiž proti nepřivázaným psům bezbranná. Agresivní pes je dokáže zadávit.  „Majitelé psů by se proto neměli stydět používat vodítko,“ uvedl Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty s tím, že nově narozená mláďata jsou bezbranná a snadno zranitelná a potřebují trochu ohleduplnosti v chování lidí v přírodě. Velký problém je pro myslivce a ochránce přírody i „zahraňování“ neohrožených mláďat.

Každý rok se myslivci v celé republice setkávají se stovkami uhynulých mláďat. „Tu mají na svědomí právě nezodpovědní majitelé psů, kteří se bez vodítka ve volné přírodě mění v divoké šelmy,“ podotkl myslivec.

K tomuto jevu dochází především v příměstských oblastech. Majitelé psů podle Šilhy  na jejich pohyb při venčení příliš nehledí. „Když psi spatří zvěř, vydají se ji pronásledovat,“ uvedl Šilha. Pokud se poté majiteli nepodaří psa přivolat zpět, je neštěstí na světě.

Pravdou je, že srnčí zvěř může bez problémů pronásledovateli utéct. „Při březosti, v mokrém terénu či v oranici je pro ni únik v rychlém tempu fyzicky velmi náročný. Zvláště při vyšším stupni březosti nebo těsně po porodu,“ připomněl Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty. To si často majitelé psů nepřipouští.

Myslivecká stráž má dokonce právo usmrcovat takové psy. „Musí to být ale v honitbě, mimo vliv majitele ve vzálenosti větší než 200 metrů od obydlí,“ upřesnil nejkrajnější případ myslivec. Většinou se myslivci snaží celou věc vyřešit domluvou a majitele psa poučit o důsledcích jeho chování.
Lidé by se ani neměli snažit zachraňovat neopuštěná mláďata. „Problém se týká především malých dětí, kteří se chtějí se zdánlivě opuštěným mládětem srnčete nebo zaječete pomazlit,“ uvedl další způsob ohrožení mláďat Jiří Šilha.

Domnívají se totiž, že když u mláděte není jeho matka, je opuštěné a snaží se ho zachránit tím, že ho odnesou do nejbližší hájovny. „Tím ale zvířeti způsobí nejen stres, ale i nenapravitelnou škodu,“ uvedl Šilha.

Matky se ke svým mláďatům vrací v určitých intervalech, aby je nakojily. Kdyby u nich byly totiž pořád, mohly by svým pachem přilákat hladové šelmy. Musí si navíc najít  potravu i pro sebe. „Je nutné také upozornit, že tímto chováním mohou lidé odsoudit mládě k smrti. Matky se k nim totiž nevrátí a mláďata tak umírají hlady.

„Něco jiného je ovšem v případě, že lidé naleznou srnu sraženou autem a poblíž pobíhá pískající srnče,“ dodal Jiří Šilha.
Ztrát na silnicích vinou bezohledně jezdících řidičů je stále víc. Ke střetům dochází především na opravených či nově vybudovaných úsecích silnic.
 Tomáš Ježek
http://boleslavsky.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů