Pátek, 29. března 2024

Má právo člověk vjet, kam si zamane?

Má právo člověk vjet, kam si zamane?

Tři Grácie/ Dlouho jsem vyčkával odezvu na medializovanou kauzu z pera osobností a institucí k tomu povolanějších i povinovaných. Zarytě však mlčí i vedení Biosferické rezervace Dolní morava.

Věčný konflikt

Článek paní Otáhalové má svou hodnotu a stojí za zamyšlení a odezvu již také proto, že je jednoznačný a může být cenným testem k poznání názoru veřejnosti na permanentně oživovaný konflikt mezi atributy, které hájí Lesní správa Soutok, a zájmy, které hájí turisté.
K určení diagnózy neduhů lesních ekosystémů mám příslušnou atestaci, ale v případě Soutoku i krajiny Tří Grácií jí není třeba, neboť trochu vnímavý dobře ví, že turistika v jakékoliv formě je požehnáním pro ekonomiku a morem pro zejména relativně zachovalou krajinu. Jestliže ve prospěch zdraví a ochrany majetku člověka existuje téměř dokonalý systém služeb, pro zdraví lesa se udělalo žalostně málo.


Oproti vydlážděným autobusovým zastávkám ve městě v borovém lese nabitém pryskyřicemi a éterickými olej i nikdo zákaz kouření nevymáhá, neboť lesní personál operuje na sibiřských výměrách a protipožární hlídky se již nekonají. Na přeschlé Sahaře vátých písků potencionálně hrozí obrovská exploze s nedozírnými následky.


Ačkoliv existuje mnoho ekologických korporací, dosud žádná nedala podnět, aby záplavě propagace návštěvnosti přírody a kulturního dědictví rovným dílem měla prostor osvěta i sankce. Populistický slogan "Vstupte bez klepání" je synonymem "Dělejte si, co chcete", namísto výzvy k pokoře a zachování klidu a ticha, které jsou kategorickým imperativem pro umožnění tajuplného života zvířeny.


Na Soutoku bude dobře tehdy, až jeho velmi početní návštěvníci nebudou překračovat hladinu hluku.

Inspirativní Betlém

Známý biolog Miroslav Šebela nám na stříbrném podnose servíroval objev, o který se zasloužil na druhově zchudlé lokalitě Betlém. Ochránil ji oplocením, které v přírodě vidíme neradi, ale které je zatím jediným způsobem, jak přírodě umožnit znovuvzkříšení, ale také je důkazem, že kam vnikne člověk a divočák, Paradis se změní v chudobu a sem tam v rozježděnou louku. Věčná škoda, že "zázrak" v Betlému neosvítil a neinspiroval instituce, které mají v gesci Lednicko-Valtický areál evidovaný na listině UNESCO, aby zázrak aplikovali do lužní krajiny v náruči řek.
Člověk v opanování přírody a planety překročil daleko meze beztrestnosti.

Jednali v dobré víře

Myslím, že Lesní správa Soutok v dobré víře vyčerpala všechny standardní možnosti, jak ochránit rozmanitý, ale zranitelný život lužního lesa a opatření demonstrovaná na fotografii činí ze zoufalství. Ostatně, snímek spíše evokuje otázku, zdali v boží přírodě má právo noha člověka vstoupit na velocipéd a vjet, kam si zamane.
Soudím, že ke zhlédnutí přírody posledního zbytku lužních lesů je třeba zvolit výrazně ohleduplnější způsob.
Co se týká hypotetické zmínky o nadměrné těžbě či střílení březích laní lesníky, tady již autorka překročila etické normy a článek devalvovala. To však není důvod k nerespektování jejího mínění. Však napsala jen to co, si mnozí myslí. Autorce přeji, aby se s problematikou blíže seznámila. V případě, že i potom bude přesvědčena, že hájí dobrou věc, nechť za ní pevně stojí. Jestliže však svůj názor změní, rád bych ji viděl ve frontě zelených. Vůbec by bylo nejlepší, kdyby se k věci vyjádřili další milovníci přírody Soutoku.

BOHUMIL LOŠŤÁK

Zdroj: Břeclavský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů