Pátek, 19. dubna 2024

Třetí svět Radka Nedvěda

Třetí svět Radka Nedvěda
"Nikdy jsem neviděl něco takového, tolik zvířat najednou. Toto může být největší migrace velkých savců na světě," prohlásil minulý týden ochránce přírody Michael Fay, jenž pracuje pro americkou organizaci Wildlife Conservation Society.

Vrátil se z proslulé rezervace Serengeti na pomezí Tanzanie a Keni? Nikoliv. Z okna malého letadla, z výšky jen několika desítek metrů, pozoroval savany na jihu země, kterou označil tento týden časopis Foreign Policy za nejméně funkční stát světa. Fay létal v Súdánu.

Ten byl počátkem 20. století módním cílem lovců zvěře. Výpravy pro sběratele trofejí zde tehdy organizovali i čeští dobrodruzi Richard Štorch a Bedřich Machulka. Ale nyní? Po vleklé válce, jež skončila před dvěma lety, se vědci obávali, že zde zvířata byla vybita.

Fay proto líčí, že si při přeletu na nad národním parkem Boma skoro myslel, že má halucinace. "Ani v nejdivočejších snech by mě nenapadlo, že v přírodě můžeme narazit na takovou hojnost v regionu, kde se 25 let válčilo," říká.

Michael Fay odhaduje, že při leteckém sčítání zvěře viděl stáda gazel a antilop (hlavně poddruh vodušky Kobus kob leucotis) s 1,2 milionu jedinců.

Zvířata na jihovýchodě Súdánu ochránil Nil a mokřady Sudd. Zprávy z přístupnějšího území na druhé straně nejdelší africké řeky sice již tolik pozitivní nejsou, třeba po stádech buvolů a slonů se zde téměř slehla zem, přesto jsou výsledky sčítání zcela nečekané.

Jižní Súdán, jenž se v referendu plánovaném na rok 2011 zřejmě odtrhne od severu této největší africké země, tak možná "objevil" druhý potenciální pilíř své ekonomiky - vedle ropy by to mohly být příjmy z turistů, kteří chtějí vidět jednu z největších migrací savců na světě. Před několika lety by to znělo jako science fiction.

Ale optimismus je třeba krotit: boje sice skončily, avšak súdánské divoké zvěři vyrostli noví nepřátelé. Na jih země se vracejí tisíce uprchlíků, kteří na savaně opět začnou pást dobytek. Čínské, indické a malajsijské společnosti zde získávají koncese na těžbu ropy a buduje se zde i infrastruktura.

A nové silnice migrační cesty súdánských gazel a antilop asi příliš zajímat nebudou...

Jak řekl ochránce přírody Paul Elkan z Wildlife Conservation Society: "Jo, skvělé, zvěř v Súdánu přežila válku. Ale dokáže přežít i mír?"


Autor je redaktorem zahraničního oddělení HN
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů