Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lidl kácel načerno stromy a nyní se ohání ekologií

Lidl kácel načerno stromy a nyní se ohání ekologií

Vyškov - Ve městě se nyní odehrává pikantní souboj obchodních řetězců. Nejde o akční slevy, ale vzácné živočichy - žáby kuňky ohnivé. Společnost Lidl totiž tvrdí, že žijí v jeho sousedství, kde má už brzy vyrůst obchodní centrum Tesco.


I Vyškovanům se zdá trochu podezřelé, že za ochranu tohoto území bojuje právě tato společnost. Vzpomínají si, jak zhruba před pěti lety vyvolal Lidl velký rozruch tím, že nechal na svých a přilehlých pozemcích hned v několika městech nelegálně pokácet desítky stromů. "Také mi to připadá zvláštní," přiznal vyškovský starosta Petr Hájek (ČSSD).

Kácel stromy, teď se ohání ekologií
Vyroste ve Vyškově Tesco na místě, kde podle Lidlu žijí vzácné žáby?

Starosta Vyškova připustil, že za nynějšími ekologickými aktivitami Lidlu může být spíš snaha stavbu konkurenčního obchodního centra zpomalit. "Každé zdržení je nějaký milion k dobru," řekl starosta.
Lidl nezahájil žádnou ekologickou kampaň. Zasáhl ve chvíli, kdy se začala projednávat úprava pozemků, na kterých má Tesco stát. Kdysi byly součástí cukrovarnického areálu a dodnes na nich zůstaly odkalovací nádrže. A když úředníci začali projednávat jejich odstranění, Lidl se proti tomu ohradil.


"Jako vlastník jednoho malého pozemku vznesl námitku, že dojde k zásahu do krajinného prvku a lokality, na které žijí chránění živočichové," uvedl vedoucí odboru životního prostředí vyškovské radnice Jiří Kutálek.


"Soudní znalec teď musí odkalovací nádrže prozkoumat a zjistit, jestli tam opravdu vzácní živočichové, třeba kuňka ohnivá, nežijí," uvedl starosta Petr Hájek.
Pokud by tam vzácné žáby opravdu byly, musel by se pro ně zajistit přinejmenším nějaký záchranný program. Mluvčí Lidlu Jitka Pivoňková včera uvedla, že se k tomu nemůže hned vyjádřit a stanovisko co nejdříve pošle.


Stavbu nového a zatím největšího obchodního centra ve Vyškově ovšem komplikuje to, že v územním plánu města se s takovým využitím této části bývalého cukrovarnického areálu nepočítalo a musí se kvůli tomu projednat jeho změna. "Budeme ji schvalovat v září," řekl starosta.
Jak by mělo nové a zatím největší obchodní centrum ve Vyškově vypadat, se již lidé dozvědí z úřední desky kraje, kde je tento záměr zveřejněný. Obchodní centrum zabere tři hektary a na prodejní ploše 5000 metrů čtverečních se budou prodávat potraviny, drogerie, obuv, textil, nábytek i další zboží.


Na parkovišti bude moci zaparkovat 350 automobilů a investor chce v místě postavit i čerpací stanici. V obchodním centru, které má být v provozu nonstop, má pracovat 164 lidí.
Nedaleko odtud již stojí Lidl, Hypernova a staví se Kaufland, který by měl být otevřený ještě letos.
Jen pár minut chůze od centra města tak vznikne velké nákupní středisko a už nyní se také ozývají hlasy, jestli v těchto místech nebudou dopravní zácpy.


Lidé ale nové obchody chtějí. "Nakoupit se tady pořádně nedá, tak se prosím probuďte a řekněte Tesku jo," napsal včera jeden obyvatel Vyškova v on-line diskusi se starostou.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů