Pátek, 19. dubna 2024

ČIŽP uložila pokutu 800 000 Kč společnosti Snowhill,s.r.o.

ČIŽP uložila pokutu 800 000 Kč společnosti Snowhill,s.r.o.

Oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí v  Liberci uložil  pokutu  společnosti Snowhill, s.r.o., ve výši  800 000,- Kč za  neoprávněné použití lesní půdy k jiným účelům než pro plnění funkcí lesa a zároveň uložil i nápravná opatření spočívající v povinnosti uvést využívání konkrétních ploch do souladu se zákonem. Společnost  Snowhill, s.r.o., se proti rozhodnutí o uložení pokuty odvolala. Ministerstvo životního prostředí odvolání zamítlo, a  potvrdilo tak  rozhodnutí České inspekce životního prostředí.

Na základě plánu kontrolní činnosti pro rok 2006 a na základě vlastních zjištění provedla ČIŽP počínaje srpnem 2006 opakovaná šetření ve sportovním areálu Ještěd se zaměřením na kontrolu dodržování ustanovení právních předpisů v souvislosti s rekonstrukcí a rozšiřováním tohoto areálu. ČIŽP se mj. zaměřila na stavbu dvoumístného lyžařského vleku „Pláně-Skalka“ a lanové dráhy „ Skalka“.

Při šetřeních  ČIŽP  zjistila,  že v souvislosti s realizací staveb došlo  na části lesních pozemků  k odstranění  lesního porostu, ke strhnutí vegetačního krytu a k terénním úpravám, následně byly do takto připraveného prostoru umístěny vlastní stavební prvky lyžařského vleku a lanové dráhy. V rozporu se zákonem společnost Snowhill, s.r.o. k uvedeným zásahům přistoupila dříve, než příslušný orgán státní správy lesa  vydal rozhodnutí o odnětí dotčených částí lesních pozemků plnění funkcí lesa. Les plní řadu ekologicky a společensky významných funkcí. Patří mezi ně nejen funkce bioprodukční, ale i tzv. mimoprodukční funkce lesa – funkce půdoochranná, hydricko-vodohospodářská,apod. Protiprávní jednání společnosti Snowhill, s.r.o. zapříčinilo ohrožení životního prostředí v lesích, neboť negativní ovlivnění jmenovaných funkcí lesa nebylo předem odborně posouzeno ve správním řízení o odnětí pozemků, a protože investorovi staveb nebyly známy závazné podmínky pro provedení stavby, které by orgán státní správy lesů v zájmu ochrany lesa byl oprávněn stanovit.

 Závažnost výše uvedeného jednání je podle ČIŽP tím větší, že protiprávní jednání společnosti Snowhill, s.r.o. bylo úmyslné, a že  hospodářské lesy tvoří pouze malou část území, na kterém k neoprávněnému zásahu došlo, z větší části se jedná o lesy ochranné či lesy zvláštního určení, kde platí přísnější režim hospodaření a ochrany. Z hlediska ochrany přírody -  společnost neměla pro zásah do lesních porostů závazné stanovisko orgánu ochrany přírody, které by zhodnotilo dopad staveb na les jako významný krajinný prvek, a tím tedy došlo i k porušení zákona o ochraně přírody a krajiny.

Řešený případ má  rovněž  závažný společenský aspekt.. Nerespektováním obecně závazných právních předpisů a rozhodnutí správních orgánů vytvořila společnost Snowhill, s.r.o.  negativní příklad pro ostatní investory četných podobných záměrů nejen v libereckém regionu. Z uvedených důvodů ČIŽP hodnotí  jednání společnosti Snowhill, s.r.o., a jeho přímých i nepřímých následků , jako závažné.

V Praze dne 25.6.2007

Mgr. Ivana Awwadová

tisková mluvčí ČIŽP

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů