Pátek, 26. dubna 2024

Údolí bude více chráněno

 Bílichovské údolí bylo vyhlášeno národní přírodní památkou, zpřísní se i pravidla pro návštěvníky
Údolí bude více chráněno

Bílichov - Bílichovské údolí vyhlásilo ministerstvo životního prostředí od 1. července národní přírodní památkou. Nyní bude lokalita chráněná jako celek, ne jen ohrožené druhy. Údolí se nachází západně od Slaného na okraji Džbánské pahorkatiny a roste tam mimo jiné i přísně chráněná kýchavice černá. "I když to podle nynější ministerské vyhlášky tak nevypadá, Bílichovské údolí je nejstarší chráněnou přírodní lokalitou na území kladenského okresu," uvedl botanik kladenského muzea Lukáš Krinke.


Zpřesnila se také pravidla, co se v Bílichovském údolí smí a nesmí dělat. Dříve bylo jen obecně stanoveno, že tu pozemky nesmějí být zemědělsky obdělávány a že tuto lokalitu nikdo nesmí poškozovat a ničit. Nyní je ve vyhlášce ještě uvedeno, že bez souhlasu orgánů ochrany přírody tu nelze měnit způsob využití pozemků a zřizovat tam byť jen dočasné skládky jakýchkoli materiálů.
"Na rozdíl od národních přírodních rezervací, kam je buď zcela zakázán vstup, nebo je možno chodit jen po vyznačených cestách, u národních přírodních památek tak přísná omezení nejsou," uvedl Lukáš Krinke. Je ale samozřejmé, že se tam nesmí tábořit, rozdělávat oheň, trhat rostliny nebo i jinak toto území poškozovat.


"Státní správu v případě národních přírodních památek vykonává přímo ministerstvo životního prostředí," doplnil vedoucí odboru životního prostředí kladenského magistrátu Radovan Víta.
Řízená rezervace byla na tomto území vyhlášena ministerstvem školství a národní osvěty už 31. prosince 1933 a ochrana této lokality byla potvrzena ministerstvem životního prostředí znovu v roce 1992.


"Novinkou při nynějším vyhlášení národní přírodní památky Bílichovské údolí je to, že se mluví o ochraně biotopu," zdůraznil Lukáš Krinke. Je to jeden z důsledků našeho členství v Evropské unii. "Dříve se totiž v daném místě chránily jenom konkrétní ohrožené druhy, dnes jde o uchování celého přírodního společenstva na tomto místě," vysvětlil Lukáš Krinke. V případě Bílichovského údolí se ve vyhlášce mluví o biotopu okroticové bučiny. Zatímco bukový les si dokáže představit skoro každý, okroticová bučina zní laikům dost cize. Znamená to, že zde nerostou jenom buky, ale že mezi nimi je i nižší podrost, v němž roste například okrotice bílá a červená, což jsou naše domácí druhy orchidejí. A zároveň to ukazuje, že jde s největší pravděpodobností o původní les, který tady byl už před stovkami let.


Bílichovské údolí není jedinou národní přírodní památkou kladenského okresu. Severně od něj je druhá, Cikánský dolík.

"U národních přírodních památek na rozdíl od národních přírodních rezervací tak přísná omezení nejsou." botanik muzea Lukáš Krinke

Zdroj: Mladá fronta DNES - střední čechy (jih)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů