Pátek, 29. března 2024

Nová přírodní památka

Nová přírodní památka
Rada Středočeského kraje na svém zasedání dne 27. června 2007 projednala a schválila nařízení o zřízení přírodní památky Písčina u Tuhaně na Mělnicku a pověřila hejtmana Středočeského kraje Ing. Petra Bendla a náměstka hejtmana Ing.Viléma Žáka podpisem nařízení kraje o zřízení přírodní památky.


„Dotčené území bylo v roce 1994 vyhlášeno Okresním úřadem v Mělníku v kategorii „přechodně chráněná plocha“. Při přírodovědném průzkumu v roce 2006 však zde byla zjištěna řada významných druhů písčin, a proto byla tato plocha navržena mezi maloplošná zvláště chráněná území kategorie přírodní památka,“ uvedl Ing. Vilém Žák, náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí, zemědělství a informatiky.

Zřízení přírodní památky podle jeho slov napomůže k zajištění účinné ochrany společenstev tuhaňských písčin, k nimž patří vzácné pískomilné druhy a teplomilní trávníci, např. hmyz klopušky Anapus longicornis, hrabulka Byrsinus flavicornis, chroust mlynařík (Polyphylla fullo) a z druhů rostlin jitrocele písečného - Plantago arenaria.

„Celková rozloha předmětného zvláště chráněného území bude bez ochranného pásma činit 0,43 ha,“ dodal Vilém Žák. Ochranné pásmo bude vyhlášeno zvlášť a bude činit 1,12 ha.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů