Pátek, 26. dubna 2024

Milovníci přírody bojují o rostliny, nájemníci vzdorují

Milovníci přírody bojují o rostliny, nájemníci vzdorují

Kladno -  Když před třiceti lety vkládal nájemník domu ve Vodárenské ulici v Kladně tři sazenice vinné révy do země, ani v nejmenším netušil, jaký problém tím může vzniknout. Díky tomu, že kladenský sochař Zdeněk Manina, jenž sedo místa později nastěhoval a výhonky révy vyvázal, dokázala si vybojovat místo na slunci a stala se z ní statná rostlina pnoucí se až do prvního patra zmíněného domu. Některým jeho obyvatelům je ale stále trnem v oku a jejich jediným záměrem je nadobro se jí zbavit.  Vzhledem k tomu, že milovníkům životního prostředí není osud této kulturní rostliny lhostejný, pro její zachování rozpoutali již na jaře tohoto roku rozsáhlou kampaň. „Některým lidem od počátku to víno vadí kvůli létajícím vosám nebo škvorům a také proto, že údajně ničí fasádu.  Využila jsem všech možností, abychom révu odstranit nemuseli. Požádala jsem o registraci rostliny jako významného krajinného prvku.

Odbor životního prostředí kladenského magistrátu sice tuto žádost zamítl, ale vyjádřil se v tom smyslu, že zachování rostliny je žádoucí a možné za předpokladu dohody,“ uvedla iniciátorka záchranné akce Jana Vlčková.  Poslední zpráva  vydaná kladenským magistrátem zní ve prospěch zachování rostliny  a navrhuje smírné řešení. Iniciátorka akce se navíc zavazuje k tomu, že víno nikdy neporoste výš než do prvního patra a veškerou jeho oporu zajistí na vlastní náklady. Někteří nájemníci o kompromis i  tak, zdá se, nestojí.


„Příští týden nám tu budou dělat novou fasádu, stojí to spoustu peněz a myslím, že ji to poškodí. Stejně tak mi vadí hmyz, který leze na hrozny a  dostává se do bytu. Proto jsem nikdy nebyla pro víno před naším domem a nejraději bych ho usekla,“ uvedla jedna z nájemnic domu. Podobný názor má bohužel ještě i pár dalších sousedů, kteří před časem neváhali za zničení rostliny podepsat i prohlášení. Argumenty ochránců přírody jsou však zřejmě silnější, už jen kvůli tomu, že dům ve Vodárenské ulici je jedním z mála míst, kde lze mezi betonem a asfaltem nalézt osvěžení právě díky vegetaci.

„Jsem ráda, že magistrát nevydal povolení k likvidaci vinné révy, protože by to byla ohromná škoda. Fasádu domu to nezničí, naopak rostlina z ní dokáže odvést vlhko, stát se přirozenou termoizolací a zároveň akustickou clonou,“ uvedla manažerka operačního projektu evropských sociálních fondů a zároveň pracovnice Naučného střediska ekologické výchovy v Kladně Dana Belušová, která tuto problematiku prezentovala i v rámci nedávného vzdělávání pracovníků veřejné správy obcí Středočeského kraje.  
 Kateřina Husárová
 Kladenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů