Čtvrtek, 18. dubna 2024

Počet lidí ztracených v přírodě letos prudce stoupl

Počet lidí ztracených v přírodě letos prudce stoupl

Odstartovaly prázdniny a navíc začala houbařská sezóna. V závislosti na tento ryze český fenomén se ale také zvýšil počet pohřešovaných a zbloudivších lidí v přírodě. Mnohem častěji musí tak do vzduchu také policejní vrtulník. Za poslední roky vzrostl počet záchranných letů dvojnásobně. Zatímco za první pololetí roku 2005 to bylo 36 zásahů, letos ve stejném období už sedmdesát.

PRAHA - "Nárůst je rok od roku skutečně značný," potvrdil Právu šéf policejní letecké služby Vladimír Panenka.

"Dá se říci, že největší nárůst pátrání lze rozdělit do dvou period, letní a zimní. V zimě pátráme spíše jen po turistech, nejvíce práce máme přes léto," vysvětlil.

Podle něho mezi nejčastější důvody pátracího letu patří ztracení houbaři, nemocní lidé, kteří zabloudili v neznámém terénu nebo malé děti, které se ztratily během svých prázdninových her.

Náklady za zbytečné akce nevymáhají

Náklady na takové akce jsou podle Panenky podružné. "Přepočítávat všechno na peníze může jen zcela necitlivý člověk. Navíc náklady na provoz vrtulníku nejsou zas až tak vysoké, protože se do nich počítají jen takzvané přímé vstupy, tedy palivo a olej. Tříhodinová záchranná akce tak státní kasu vyjde asi jen na devět tisíc korun," vypočítal.

Tak nízká částka je podle něho možná jen proto, že stát do nákladů nezapočítává amortizaci drahých strojů, ani platy posádky.

"Což může být někdy na škodu, třeba při letech na falešné oznámení. Jinak jsme ale stejně v práci a stroje v pohotovosti. A pokud se během letu ukáže, že už jsme na místě zbyteční a musíme se vrátit, využijeme náš let jinak. Aspoň jako cvičný," dodal Panenka. Náhradu za zbytečný zásah policie zatím po nikom nevymáhala.

Za důležitější považuje to, aby byl vrtulník na místě včas. "Vrtulník totiž obsáhne mnohem větší území než rojnice chlapů, takže šetří čas a prostředky," tvrdí.

Dokazuje to na případu z minulého týdne, kdy se v kopcích severně od Blanska ztratil chovanec léčebného ústavu. Celý den ho marně hledaly desítky policistů. Druhý den ráno přiletěl vrtulník a mentálně postižený chlapec byl díky tomu do hodiny nalezen. Sice prochladlý, ale živý.

Petr Blahuš

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů