Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bydlení v přírodě je vyhledávané

Bydlení v přírodě je vyhledávané

Nové bytové domy staví v Rosicích u Brna developerská společnost MMB Consulting s.r.o. a vybrala si pro ně nejhezčí místní stavební lokalitu - mírný jižní svah v ulici Husova. Celkem se bude jednat o 64 bytů určených k prodeji do osobního vlastnictví, z nichž prvních dvaatřicet bude dokončeno už během letošního léta. Na projektu se podílí i Raiffeisen stavební spořitelna.

Naše společnost projektově financuje v řádech desítek milionů korun v Rosicích u Brna vlastní výstavbu bytových domů," vysvětluje ředitel odboru financování projektů Raiffeisen stavební spořitelny a.s. Marian Dudek. "To znamená, že poskytujeme tomuto projektu nezbytné finanční zázemí a současně pravidelný dohled nad stavbou, čímž rizika spojená s koupí bytů omezujeme na minimum."

Podle Mariana Dudka je první etapa výstavby projektu, což jsou dva bytové domy celkem o 32 bytových jednotkách, ve fázi finálních dokončovacích prací. "Kolaudace se předpokládá do září letošního roku," upřesňuje. "Druhá etapa výstavby, která zahrnuje dalších 32 bytových jednotek, byla už také zahájena zemními pracemi. Její dokončení je plánováno do konce roku 2008."

Ceny jsou přijatelné

Projekt v Rosicích u Brna zahrnuje výhradně byty střední velikosti. Jednatel společnosti MMB Consulting s.r.o. ing. Miloš Holešovský to vysvětluje situací na trhu: "V Rosicích se trošku zaspalo s výstavbou. Město zde vybudovalo několik bytů v nástavbách panelových domů, ale přece jenom byty v pátém a šestém nadzemním podlaží bez výtahu nejsou příliš atraktivní. Soukromý investor se zase věnoval převážně výstavbě malometrážních bytů v nepříliš zajímavé lokalitě. Po zkušenostech z okolních obcí a měst naše firma nabídla v atraktivní lokalitě byty 2 kk od 54,6 m2 ( 7,3 m2 lodžie) po byty 3 kk do 79,1 m2 ( lodžie 6,7 m2). Tato volba se ukázala jako správná. Za pomoci Raiffeisen stavební spořitelny jsme zahájili v roce 2006 realizaci první etapy a ještě v tomto roce byly všechny byty prodány. Dále jsme zahájili výstavbu druhé etapy, která bude obsahovat opět 32 bytů. Dnes jsou provedeny výkopy a částečně i základy obou domů. Přestože druhá etapa je teprve "v plenkách" a její kolaudace se předpokládá o prázdninách roku 2008, je 22 bytů již závazně rezervováno či prodáno."

Podle Miloše Holešovského také cena prochází určitým vývojem: "Stavební materiály, jako jsou cihelné bloky, maltové směsi, tepelná izolace, klempířské prvky, ocel, truhlářské výrobky apod., jsou stále dražší. Kromě toho se snažíme stále vylepšovat standard domů např. kvalitnějšími výtahy. Také sledujeme reformu veřejných financí a čekáme, jaké budou její dopady na bytovou výstavbu, případně na cenu bytů. I přesto se snažíme cenu stanovit tak, aby byla konkurenční v daném prostředí a přitom přijatelná pro naše klienty." Marian Dudek upřesňuje, že ceny se pohybují v rozmezí 24 až 26 tisíc Kč za m2.

Architektura respektuje okolí

Projekt bytových domů v Rosicích vypracoval brněnský architekt Milan Mlejnek, s nímž společnost MMB Consulting spolupracuje dlouhodobě. "Architekt vycházel z územního plánu města Rosic, ze kterého vyplývalo, že sídliště Husova má být dostavěno bytovými domy a rodinnými domky," vysvětluje Miloš Holešovský. "Sídliště se nachází v mírném jižním svahu na okraji Rosic a náš projekt do dané lokality citlivě zasazuje bodové bytové domy se třemi nadzemními podlažími a podkrovím o půdorysných rozměrech 18 x 22 m. Bohužel se domnívám, že Rosicím se nepodařilo udržet jednotný ráz urbanismu v uvedené lokalitě a ve spodní části vyrostou rodinné domky a bytový dům, které se podle mého názoru do této části nehodí."

Lokalita je perspektivní

Rosice u Brna považuje developer za velmi perspektivní lokalitu: "Domnívám se, že v Brně již není mnoho lokalit, kde by bylo možné realizovat bytovou výstavbu, která by se nepodobala moderním "králikárnám". Myslím si, že Rosicko je velmi zajímavá oblast. Je zde pověřený městský úřad, základní škola, mateřské školky, učiliště, lidová škola umění, lékařské středisko, lékárny, dva supermarkety, zimní stadion, koupaliště, v blízké obci Zastávka gymnázium apod. Rosice mají velmi dobré spojení s Brnem - dálniční přivaděč, integrovaný dopravní systém, vlakové spojení. O oblibě této lokality také svědčí i to, že majitelé nových bytů, které realizujeme nebo budeme realizovat, nejsou jenom z Rosic, ale také např. z Brna, Ivančič, Ostrovačic, Zbýšova, Vémyslic, Moravských Budějovic apod. Naše lokalita je oslovila také "vzdušností" osazení jednotlivých domů, které umožňuje zajímavý výhled z bytů, sadové úpravy kolem domů, parkování vozidel apod."

Tento názor potvrzuje i Marian Dudek: "Rosice a vůbec všechna podobná menší města v blízkosti Brna zpravidla nabízejí výbornou městskou infrastrukturu, bezproblémové dopravní spojení s krajským městem a navíc nádhernou okolní přírodu. To v kombinaci s velmi zajímavými cenovými relacemi prodávaných bytů - v porovnání s Brnem - vytváří jednoznačně dlouhodobě perspektivní možnosti v oblasti developerského způsobu výstavby bytových domů."

HN.IHNED.CZ
Autor/ři: Zdena Líkařová
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů