Pátek, 29. března 2024

Pražskou přírodu ničí sucho

Pražskou přírodu ničí sucho

Extrémní vedra letošního léta sužují pražskou přírodu. Lesy a některé městské parky vysychají. Náklady na zavlažování rostou.

PRAHA Pražská botanická zahrada Univerzity Karlovy, která se i se svými pověstnými skleníky rozkládá v ulici Na Slupi, v posledních dnech jen zalévá a zalévá. „Stojí nás to dost,“ povzdychl si ředitel zahrady Václav Větvička.

Za poslední týden zahrada se vzrostlými jinany, sekvojemi a středoevropskou květenou spotřebovala o 20 až 30 procent víc vody než jindy. Zahradu to bude stát desetitisíce korun navíc. Není sama.

Vodohospodáři hlásí, že spotřeba vody v hlavním městě v posledním týdnu vzrostla. „Zatím to ale není nic dramatického,“ uvedla mluvčí Pražské vodohospodářské společnosti Jana Stodolová. Metropole zatím problém s nedostatkem vody nemá.

Kdyby se zavlažovaly i pražské lesy, stoupla by spotřeba vody enormně. Navíc by to město stálo miliony korun. Podle vedení společnosti Lesy hlavního města Prahy o tom proto nikdo neuvažuje. „V lesích je abnormální sucho. Některé porosty viditelně prosychají. Ale strom není hloupý, takže zavře průduchy, aby vodu nevydával,“ sdělil ředitel společnosti Václav Kroutil. V současné době se zalévají místy pouze lesní školky.

Zatímco pražské ulice skrápí kropicí vozy, některé pražské parky se ani při tropických teplotách nezalévají. Podle Větvičky to některé stromy zřejmě nepřežijí. Nejhůře je na tom podle něho park na Karlově náměstí. „Jsem z toho zděšený. Lípy mají svěšené listy. Lísky turecké, ač jsou z Turecka, kde je horko, šustí suchými listy,“ dodal Větvička, člen komise životního prostředí Prahy 2.

Některé veřejné parky se podle něho nezavlažují z čistě ekonomických důvodů. „Je levnější nechat strom uschnout a poté znovu vysadit jiný než systematicky zavlažovat vzrostlé stromy a keře,“ konstatoval Větvička. Jiné parky se sice zalévají, ale neefektivním způsobem. Tak například Zítkovy sady pod Emauzským klášterem se podle Větvičky zalévají dopoledne, když už je horko a voda se vypaří. Potíže mají i chladnomilná zvířata. Pražská zoologická zahrada jim nyní zavedla speciální opatření. Lední medvědi dostávají ryby zamražené do ledu a tučňáky pracovníci zoologické zahrady intenzivně kropí.

Dramatická situace v brněnské zoo, kde v důsledku veder uhynulo čerstvě narozené sobí mládě, trojské kotlině podle ředitele Petra Fejka nehrozí. Tropické teploty ho ale přiměly chystat novinku pro návštěvníky. „Uvažujeme o tom, že příští rok pro ně zavedeme sprchy. Mají to být první sprchy v tuzemské zoo na vodní mlžení,“ prohlásil Fejk. Výrobce neexistuje, zahrada je prý sama vyrobí.

„V lesích je abnormální sucho. Ale strom není hloupý,“ říká ředitel pražských lesů Václav Kroutil.

MARTINA KLAPALOVÁ
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů