Čtvrtek, 18. dubna 2024

Občanské sdružení se rozhodlo bránit ohrožené stromy ve Skutči u soudu

Občanské sdružení se rozhodlo bránit ohrožené stromy ve Skutči u soudu

SKUTEČ – Stromy v Družstevní ulici ve Skutči, které mají padnout za oběť novému supermarketu Plus, mají novou naději. Občanské sdružení Za zelenou Skuteč podalo žalobu proti povolení k jejich pokácení ke Krajskému soudu v Hradci Králové a věří, že soud povolení zruší. Součástí žaloby je také návrh na přiznání odkladného účinku, který by stromy ochránil přinejmenším do vyřešení soudního sporu. Někteří zastupitelé města tvrdí, že nespokojení občané by si měli s investorem supermarketu vyjednat kompenzační opatření. Členové občanského sdružení to odmítají a trvají na zachování zelené zóny.

„Ačkoliv se proti záměru zrušit park v Družstevní ulici a postavit zde supermarket zvedla velká vlna odporu obyvatel, radnice plán odmítá přehodnotit. My ale na zachování tohoto rekreačního území trváme a proto jsme se obrátili na soud,“ komentuje podání žaloby proti kácení pěti desítek zdravých stromů předsedkyně Občanského sdružení za Zelenou Skuteč Miroslava Filipi. „Věříme, že pokud se podaří zvrátit vydaná správní rozhodnutí, otevře se nový prostor k veřejné diskusi. Vedle problematiky zeleně bychom s městem rádi vedli dialog také o urbanistickém pojetí rozvoje našeho města a architektonické kvalitě nových staveb, což dosud nebylo možné,“ doplnila Filipi.

Podle Martina Skalského z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika má občanské sdružení ze Skutče velkou šanci soudní při vyhrát. „Zákon o ochraně přírody a krajiny jednoznačně stanoví, že kácení stromů je možné povolit jedině ze závažných důvodů a po vyhodnocení jejich funkčního a estetického významu. To se v tomto případě nestalo, proto lze vydané povolení považovat za nezákonné,“ řekl Skalský s tím, že výstavba supermarketu nemůže být ve smyslu zákona automaticky závažným důvodem ke kácení.

Zastupitelé města Skutče poradili na svém posledním zasedání před prázdninami nespokojeným občanům, aby se obrátili na investora a dojednali si s ním kompenzační opatření. Pak by měli přestat blokovat výstavbu. „Podle zastupitelů bychom mohli od společnosti Plus získat například nová plastová okna, která by eliminovala zvýšenou hlučnost v našich bytech vyvolanou výstavbou Plusu i následným nárůstem automobilové dopravy,“ uvedla obyvatelka Družstevní ulice Hana Prášková. Podle ní tak radnice poprvé veřejně přiznala, že v lokalitě se díky supermarketu zhorší životní prostředí. Lidé si ale stojí za svým. „Nechceme se koukat do zdí supermarketu ani z nových oken, chceme zde zachovat park. Plastová okna nám pokácené stromy nenahradí,“ řekla Prášková.

Společná tisková zpráva Občanského sdružení Za zelenou Skuteč

a Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů