Pátek, 19. dubna 2024

Silnice, nebo příroda? Varšava válčí s Bruselem

Silnice, nebo příroda? Varšava válčí s Bruselem
Situace v lesích kolem východopolského města Augustów připomíná nyní vojenské manévry. Obyvatelé města včera blokovali vjezd kamionů do města a hlídkovali v okolních lesích, kde má od zítřka začít stavba jimi tolik očekávaného obchvatu města.

Hlídky mají zabránit situaci z letošního února, kdy ekologové a členové hnutí Greenpeace vytvořili v chráněné dolině řeky Rospudy stanové městečko. Tím znemožnili počátek stavebních prací na obchvatu, po němž tak zoufale volají místní už řadu let s tím, že "kamiony Augustów válcují".

Ochránce životního prostředí včera podpořila Evropská komise, která dala Evropskému soudu v Lucemburku podnět, aby do konečného svého rozhodnutí vydal příkaz zastavit stavbu obchvatu přes chráněné území.

Mezi Varšavou a Bruselem plane spor, který je svým dilematem typický pro nové členské země z bývalého socialistického tábora: oprava staré či stavba nové infrastruktury versus ochrana životního prostředí.

"Pokud stavba byla zahájena, tak by to bylo poprvé, co členský stát v takovém případě postupuje proti doporučení unie," řekla včera v Bruselu mluvčí komise Barbara Hellferichová. Není jasné, jak by komise postupovala, pokud by Poláci stavbu zahájili. "Takový případ jsme tu ještě neměli," řekla Hellferichová.

Polská vláda Bruselu v dopise na předchozí varování odpověděla, že pozdrží stavbu do 1. srpna kvůli hnízdění vzácných ptáků v údolí řeky Rospudy.

"Rozhodnutí komise je bizarní. Práce na stavbě jsou realizovány v souladu se smlouvu," řekl včera podle agentury Reuters Jerzy Polaczek, polský ministr dopravy. Podle něho vláda ještě postup komise prostuduje, ale je odhodlána ve stavbě pokračovat.

Polská vláda tvrdí, že rozhodnutí o vybudování obchvatu padlo ještě před vstupem do EU a že je to nejrychlejší a nejlevnější způsob, jak tisíce obyvatel Augustówa, přes nějž vede hlavní evropská silniční trasa do Pobaltí a do Finska, uchránit před hlukem a zplodinami ze čtyř tisíc kamionů, které denně městem projedou.

Komise chce úplné zastavení stavby do konečného rozhodnutí soudu, polská vláda chce naopak stavbu zahájit.

Včera nebylo jasné, kdy blokáda jediné větší silnice na sever EU skončí. Kamiony stály ještě před hranicemi města, dovnitř mohly jen autobusy a osobní auta. Ochránci přírody se naopak včera chystali postavit nové stanové městečko a vyhnout se hlídkám místních obyvatel. Podle listu Gazeta Wyborcza dokonce ekologové koupili část pozemků, přes niž má obchvat vést.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů