Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ochránci přírody pozvali do Rožmitálu botanika Větvičku

Ochránci přírody pozvali do Rožmitálu botanika Větvičku

ROŽMITÁL - Nadšení mladí ochránci přírody z Rožmitálu si na nudu rozhodně nemohou stěžovat. Rozpracovali několik projektů najednou a dokonce se nebojí ani manuální práce.

Vloni posekali asi hektar louky pod vodárnou v Zalánech, kde rostou chráněné rostliny vázané na podmáčená stanoviště. Pokračují s mapováním památných stromů, které potřebují i péči, aby zůstaly zachovány pro další generace. Ochránci pozvali do Rožmitálu i známého ředitele botanické zahrady Václava Větvičku.

„Někdy v srpnu má pan Větvička přijet, aby nám pomohl s určováním stromů v parku u roželovského zámečku,“ uvedl Lukáš Tůma s místní organizace Českého svazu ochránců přírody. O bývalý arcibiskupský zámeček a přilehlý park bude pečovat i dobříšský lesní závod Lesů České republiky. „Máme dotace na opravu zámečku, který bude mít nové podlahy a plášť. Chystáme se vylepšit i vzhled přilehlého parku. Zrekultivovaný je už vacíkovský park, kde jsme dosadili nové dřeviny. Některé z těch původních už odvál čas,“ uvedl ředitel závodu Zdeněk Mařík, který vítá spolupráci s ochránci.

Do budoucna by mohla vyjít publikace o památných a význačných stromech Rožmitálska a okolí, kterou chtějí ochránci přispět k většímu zájmu veřejnosti o přírodu. Pokračovat bude i projekt Formica, mapující mraveniště v okolí Třemšína. „Byli by jsme rádi, kdyby šlo vybudovat naučnou stezku, kde by se lidé seznámili s touto skupinu zajímavých živočichů,“ řekl Lukáš Tůma.
 Karel Hutr

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů