Pátek, 26. dubna 2024

Boj o cennou přírodní lokalitu na Kraslicku začal

Boj o cennou přírodní lokalitu na Kraslicku začal
Krásně vymyšlený plán má však jednu vadu. Odbor životního prostředí Městského úřadu Kraslice. "Nesouhlasíme s předloženým konceptem Územního plánu obce Přebuz," říká rezolutně vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Kraslice Jiří Hejkal. "Plochu navrženou k zástavbě na Rolavě je nutno z územního plánu vyjmout." Na stranu odboru se přidává se stejnou razancí Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, jejíž pracovníci oblast Přebuzi léta detailně zkoumají a nadšeně publikují výsledky své práce, která má vést jedině k vyhlášení území s nejvyšší ochranou. Kraslice navíc začaly hlasitě upozorňovat na pochybení nadřízeného úřadu. "Krajský úřad vážně pochybil, když nevydal stanovisko podle zákona o ochraně přírody během pětiměsíčního projednávání návrhu řešení Územního plánu obce Přebuz." Výsledek? Nic! Krajští úředníci dělají mrtvé brouky. A tak se ochránci přírody obrátili přímo na Ministerstvo životního prostředí. "Žádáme ministerstvo, aby zasáhlo a chybu krajských úředníků napravilo," potvrdil vedoucí karlovarského střediska Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Vladimír Melichar.
Razantně do sporu vstoupil také starosta obce Přebuz Antonín Čouka, který veškeré námitky smetl jedinou větou: "Co se bude dít na území obce, je jen na rozhodnutí této obce." Bez ohledu na mezinárodní smlouvy o ochraně přírody, bez ohledu na stanoviska odborníků, bez ohledu na stanovisko nadřízeného úřadu. Navíc Přebuz, čítající kolem 70 stálých obyvatel, požádala o navrácení historického titulu město. "Město Přebuz se musí rozvíjet," bouří Antonín Čouka. "Proto na navrženém konceptu Územního plánu obce Přebuz budeme trvat." Čili obec bude trvat na zhodnocení pozemků, které jí nepatří. Proč ale nechce stejným způsobem zhodnocovat vlastní pozemky? Proč jsou navrhované rozvojové oblasti v místech, kde pozemky vlastní pan Havelka?
A co na to autor nápadu? Přispěchal s Odbornou expertizou k rozvojovému záměru Výstavba rodinných domků v Rolavě, vypracovanou Stanislavem Štýsem. "Expertiza jednoznačně prokazuje, že výstavba v této lokalitě je vhodná ze všech hledisek," konstatuje Havelka. "Navrhuji koncept schválit bez připomínek k této lokalitě." Silná slova. Podle této odborné expertizy se v širokém okolí lokality nenachází žádná ptačí oblast ani evropsky významná lokalita. Ptačí oblast Westerzgebirge je přitom pouhých 2,5 km na sever. Navíc plocha určená k zástavbě je celá přímo v evropské významné lokalitě Krušnohorské plató. Dále je uvedeno, že lokalita má charakter horských slunečních lázní. Přebuz však patří mezi srážkově nadprůměrné oblasti v rámci ČR a bezkonkurenčně nejbohatší v Krušných horách. Problematických závěrů v expertize je tolik, že si Městský úřad Kraslice nechal zpracovat Posouzení odborné expertizy.
Ondřej Volf, kterému byla expertiza předána, se zřejmě nestačil divit. Jak například uvádí, konstatování, že realizací připravované výstavby v prostoru Rolava se současná ekologická efektivnost tohoto území zvýší o efekty estetické, rekreační a sociální, je zcela nesmyslné. A v podobném duchu se nese posouzení celé expertizy. Tedy spíše "expertizy". V závěru pokládá Volf řadu otázek, na něž hledal v oné "expertize" marně odpovědi: Proč je projekt právě v této lokalitě? Jaký veřejný zájem má větší společenský přínos než současná vysoká hodnota přírodního území a veřejný zájem na jeho ochraně? Je vůbec možné realizovat výstavbu v rámci platných zákonů o ochraně přírody? Celá Štýsova odborná expertiza tak dostává punc účelového dokumentu vytvořeného pouze pro podporu projektu pana Havelky.
Válka o jedno z nejcennějších přírodních území v Čechách pokračuje. Jak je vidět, už se nejedná jen o boj mezi ochránci přírody a podnikateli, ale jde také o souboj cti a zásadovosti s bezohlednou honbou za penězi. Na jedné straně barikády jsou úředníci malého úřadu s přenesenou pravomocí, skupina profesionálních i amatérských ochránců přírody a hrstka obyvatel horské obce, na druhé podnikatel snažící se získat peníze za každou cenu, laxní úředníci krajského úřadu a vedení obce Přebuz. Výsledek této bitvy možná nijak významně nepoznamená tvář Evropy, ale výrazně ukáže, kam směřuje česká společnost.
Zdroj:Sokolovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů