Úterý, 23. dubna 2024

Hejtman vyzývá k opatrnosti s ohněm v přírodě

Hejtman vyzývá k opatrnosti s ohněm v přírodě
Dlouhotrvající suché počasí a vysoké denní teploty zatím nenutí krajské hasiče na Vysočině a hejtmana k vyhlášení zákazu spalování hořlavých látek na volném prostranství nebo k zákazu rozdělávání ohňů ve volné přírodě.

„Vzhledem k reálnému nebezpečí častějšího vzniku požárů vyzývám občany k maximální opatrnosti při manipulaci s otevřeným ohněm. Zejména je třeba dbát zvýšené opatrnosti při pobytu v lesích či v jejich blízkosti, na loukách nebo strništích, vyhnout se používání přenosných vařičů nebo manipulaci s jinými zdroji otevřeného ohně“, varoval hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil.
Sucho a tím ohrožení požáry hrozí nejen Vysočině, ale také Praze, kraji Plzeňskému, Středočeskému, Jihočeskému, Ústeckému, Jihomoravskému, Zlínskému, Olomouckému a Moravskoslezskému. Zmíněný stav by se snad měl zlepšit ve středu, kdy má podle meteorologů začít pršet.
V průběhu prázdnin hasiči zasahují až u 75 požárů denně. V dubnu hasiči vyjížděli k 3860 požárům, což je v průměru 128 denně. Meteorologové i hasiči doporučují v přírodě nerozdělávat oheň, nekouřit a vyhnout se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně. Dle situace je vhodné šetřit vodou.
V sobotu 4. srpna hasiči v ČR zaznamenali 109 požárů, oheň napáchal škody za 9,5 milionu korun, jeden člověk zemřel a čtyři byli zraněni.

Zdroj: Regionalist

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů